ELUKALLIDUS: Kui võrrelda keskmiseid elamiskulusid ja mediaanpalka Tallinnas (vasakul) ja Helsingis, siis põhjanaabrite elu on märksa soodsam.

Foto: Kollaaž (Rauno Vahtre/ÕL, Pexels)
Raha
16. märts 2023, 12:46

Kas Helsingis on tõesti soodsam elada kui Tallinnas? Tundub nii (1)

Eesti ja Soome toidukorvivõrdlusi on meedias küll tehtud, kuid otsa tuleks vaadata ka üldistele kuludele. Nii saab selgemalt sotti, kui kulukas on kummagi riigi pealinnas hakkama saada.

„Mulle tundub, et toidule ja elamisele kulub mõlemas riigis sarnane osa sissetulekust. Mina teen koduseid toite praktiliselt kogu aeg, aga kuna pere on suur, siis meil kulub toidule umbes 15–20% sissetulekust,“ ütleb kolmelapselise pere ema Sirli, kes pendelrändab kahe riigi vahel. Soome kõrgemaid hindu kompenseerib ka kõrgem palk. Kuna pere pendeldab pidevalt üle lahe, on kummagi riigi soodsamaid toidukaupu teisele poole ikka kaasa ostetud. „Ostsin kohvi, juustu ja värsket köögivilja Soomest kaasa Eestisse. Samas Eestist tõin toorest kanafileed ja muid seesuguseid lihaprodukte. Nüüd enam pole sellist vahet märganud,“ räägib ta hinnavahe vähenemisest viimase umbes aastaga.

Edasi lugemiseks: