Foto: Mari Luud
Raha
11. märts 2023, 07:00

Veebruaris kasvasid hinnad aeglasemalt (4)

Statistikaameti teatel aeglustus tarbijahindade aastakasv veebruaris 17,6%ni. Hinnakasv saavutas kõrgseisu eelmise aasta augustis, ulatudes 25%ni, ja hakkas seejärel aeglustuma. Viimastel kuudel on energiahinnad järjest odavnenud ning gaasi ja elektri turuhind on langenud 2021. aasta septembri tasemele. Veebruaris tõusis hinnatase eelmise kuuga võrreldes 0,6%, sest hinnasurvet põhjustasid toiduained ja teenused

Eesti panga ökonomist Sulev Pert toob välja, et majanduslanguse ja nõudluse vähenemise tõttu ei saa paljud ettevõtted enam hindu varasemas tempos tõsta. Hinnakasvu väljavaade on aga sektorite lõikes ebaühtlane. Konjunktuuriinstituudi andmetel on ettevõtete hinnaootused järsult langenud tööstussektoris, sest ekspordinõudlus on kahanenud. Kaubandus- ja teenindussektoris on lähikuudel eesootavast hinnalangusest küsitluste põhjal teada andnud vaid vähesed ettevõtted. Riigisisest hinnakasvu soosivad endiselt kiire palgakasv ja madal tööpuuduse määr.

Hinnakasvu järkjärguline aeglustumine jätkub eeldatavasti kogu aasta. Suveks peaks hinnakasv langema alla 10% taseme. 2023. aasta kokkuvõttes ulatub Eesti inflatsioonimäär siiski 9% lähedusse.