Foto: Pixabay
Reisimine
2. märts 2023, 17:13

KAS POLE KUMMALINE: Egiptusest õuna tuua ei tohi, aga ananassi ja banaane tohib (1)

See, mida inimesed teavad toidukaupade toomise kohta Eestisse kolmandatest riikidest, pole just kiita, selgus Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) ning Maksu- ja Tolliameti (MTA) küsitlusest.

PTA piirikontrolli osakonna juhataja Regina Pihlaka sõnul teadsid enamik küsitluses osalenuid, et väljastpoolt Euroopa Liitu võib Eestisse tuua nii küpsiseid kui šokolaadi, küll aga kaheldi tees, kuigi ka tee toomine enda tarbeks pole keelatud. „Paljud tooksid näiteks Gruusiast kaasa ka juustu, kuid see ei ole lubatud,“ sõnab Pihlakas. Seda, et ka mett võib kuni kaks kilo kaasa tuua, teadsid tema sõnul üksikud.

Väljastpoolt Euroopa Liitu ei tohi Eestisse tuua näiteks vorsti, sinki, lihakonserve, juustu, pekki ega pelmeene. Isegi pagari- ja pastatoodete puhul tuleb jälgida, et need ei sisaldaks liha; piima või muna võivad sellised tooted sisaldada, kuid sellisel juhul peavad tooted olema toatemperatuuril säilitatavad. Erand kehtib Fääri saartele ja Gröönimaale, kust tulles võib kohvris olla kuni kümme kilo liha- ja piimatooteid. Piirangute eesmärk on ennetada loomadele ja inimestele ohtlike haigustekitajate levikut.

„Paljude jaoks oli kõige suurem üllatus see, et kolmandatest riikidest ei või kaasa tuua õuna,“ tõdeb Pihlakas. „Ka apelsinidega mindi alt, sest neidki ei või väljastpoolt ELi Eestisse tuua taimekahjurite ja taimedele ohtlike haiguste tõttu,“ lisab ta. Küll võib julgelt kotti pista ananassi, kookospähkli, banaane, datleid ja duriani. Vabalt võib tuua ka kuivatatud marju, puu- ja köögivilju ning toiduks mõeldud kuivatatud seemneid ja pähkleid.

Lemmikloomaga reisimise kohta teadsid vähesed küsitluses osalenud, et loomal peab olema kaasas kehtiv lemmiklooma sertifikaat või pass ning ta peab olema marutaudi vastu vaktsineeritud. Küll teadis enamik vastajaid, et lemmikloom peab olema kiibitud, sest koer peab Eestis kiibitud olema ka ilma reisile minemata.

Touresti turismimessil toimunud küsitlusest võttis osa 371 inimest.