Foto: Istockphoto
Raha
1. veebruar 2023, 09:13

Lugeja küsib: kas elektrilepingu võib lõpetada ennetähtaegselt, kui pakutakse soodsamat paketti? (11)

Ajakirja Tiiu lugeja uurib, kas elektrilepingu võib lõpetada ennetähtaegselt, kui pakutakse soodsamat paketti. Vastuse annab tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti sideosakonna jurist Kati Karussaar.

„Paneme kodutarbijatele südamele, et kui tekib soov vahetada elektripaketti, tuleb pöörata tähelepanu lepingu lõpetamise tingimustele,“ vastab tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti sideosakonna jurist Kati Karussaar. „Seda nii olemasoleva puhul kui ka soodsamat, eriti tähtajalisi elektripakette valides.“ Ta märgib, et lepingu varem lõpetamisega mis tahes põhjustel võib kaasneda kopsakas trahvinõue.

Seega tuleb Karusaare sõnul enne iga lepingu sõlmimist endale selgeks teha, kas ja kuidas on võimalik seda lõpetada või paketti vahetada. Näiteks, kas tähtajalise lepingu ennetähtaegse lõpetamisega kaasneb leppetrahv.

Erireegel kehtib universaalteenusele, kui tähtajalist elektripaketti kasutav kodutarbija liitub kuni 2023. aasta 30. septembrini sellega esimest korda. Sel juhul ei tohi elektrimüüja temalt nõuda trahvi selle eest, et ta senise lepingu enne tähtaega üles ütleb. Kui aga tarbija vahetab sel perioodil oma paketti mitu korda universaalteenuse vastu, võib kaasneda trahv.