Foto: Envato Elements
Sisuturundus
26. jaanuar 2023, 09:45

Säästa juba täna ja kindlusta rahaliselt oma laste tulevik

Vissarion Belinski on öelnud: „Kasvatamine on suur töö, sellega otsustatakse inimese saatus.“

Jah, lapsed on meie tulevik ja vägagi oluline on planeerida nende rahalist heaolu pikemas perspektiivis. Nende jaoks raha kõrvale panemine aitad tagada, et neil oleks oma täieliku potentsiaali saavutamiseks olemas vajalikud ressursid. Olgu selleks siis hariduse rahastamine, elamiskulud linnakoolis õppimiseks või varud iseseisva elu alustamiseks. Samuti on oluline õpetada lastele rahaga ümberkäimist ja finantsplaneerimist. 

Tähtis on alustada säästmist võimalikult varakult. Samuti on oluline kaaluda pikaajalist perspektiivi ja mõelda, milleks raha kasutatakse ja kui palju peab oma eesmärkide saavutamiseks säästma. Üheks populaarsemaks, kuid alahinnatud võimaluseks on kasvufond, mille alustamiseks võib tarbija võtta laenu (tarbimislaen). Sissemakse ei ole alati kohustuslik, kuid siiski kasulik. 

Finantsnõustajaga konsulteerimine võib olla suurepärane viis oma lastele parima säästmisplaani väljatöötamiseks, kuna nad aitavad teil navigeerida erinevate saadaolevate säästmisvõimaluste vahel ja mõista nende maksude mõjusid.

Investeerimine vs säästmine 

Lastele rahaliselt parima tuleviku pakkumine on oluline mitmel erineval põhjusel. See võib aidata neil oma eesmärke saavutada, olgu selleks siis ülikooli astumine, maja ostmine või mis iganes ettevõtmine. See võib anda neile ka turvatunde ja iseseisvuse, teades, et neil on enda ja oma pere ülalpidamiseks vajalikud vahendid. Tootlikkus nende enda kulude katteks peale töökoha leidmist toimub alles õppeprotsesside lõppedes. Seniks loovad vanemad aga oma lastele päästevõrgu, mis pakub turvatundele lisaks võimalust kanda hoolt ka enda eest. 

Üks võimalus tagada oma lastele parem rahaline tulevik on varakult säästmine ja investeerimine. Mida varem alustada, seda rohkem aega on rahal kasvada ja intress võib aidata sääste aja jooksul oluliselt kasvada. Krediitkaart kui turvaline valik väljaminekute katmiseks on samuti üheks võimaluseks rahalise kaitse pakkumiseks. 

Realistlikud rahalised eesmärgid

Laste harimine finantsteemadel pakub võimalust tutvustada oma lastele nii hüvesid kui ka ohufaktoreid rahaga ümberkäimisel. Andes lastele teadmisi ja oskusi, mida nad vajavad arukate finantsotsuste tegemiseks, aitate neil luua tulevikuks kindlad alusteadmised. Lisaks on oluline kaaluda pikaajalist perspektiivi ja planeerida erinevaid eluetappe, nagu ülikool, karjäär ja pensionile jäämine. See võib aidata teil seada realistlikud rahalised eesmärgid.

Lastele raha kõrvale panemiseks on mitu võimalust, sealhulgas:

1.    Kogumiskontod: Vanemad saavad avada oma lapse nimele hoiukonto ja teha regulaarseid sissemakseid. See on lihtne ja turvaline viis säästa raha lapsele tema elus tulevasteks kulutusteks, nagu näiteks haridus või kodu ostmiseks mõeldud sissemakse.

2.    Usaldusfondid: Usaldusfond on juriidiline korraldus, milles usaldusisik hoiab ja haldab vara kasusaaja, näiteks lapse, hüvanguks. Usaldusfonde saab kasutada erinevatel eesmärkidel, näiteks hariduse eest tasumiseks või tulevikus sissetulekute tagamiseks.

3.    Elukindlustus: Mõned vanemad otsustavad tänapäeval elukindlustuspoliisi kasuks. Vanema hukkumisel makstakse lastele välja hüvitis, millega on võimalik kindlustada nende elu mitmeks aastaks.

Oluline on konsulteerida finantsnõustajaga, et määrata kindlaks sobivaim säästmisstrateegia just teie lapsele tulevaste kulutuste jaoks. Samuti mõista maksude mõju ja muid nõudeid, millel võib olla oht säästmisele.