Järgmine peatus | Õhtulehe raadio
30. november 2022, 11:00

„JÄRGMINE PEATUS“ | Absurdi täis Rumeenia: preestrid andmas poliitnõu, inimesi kimbutavad surnud ja nõidade maksustamine (1)

Tänase saate külaline Tiina Sööt on elanud juba viis aastat Rumeenias.

Iga kuues rumeenlane pageb oma riigist ning vanemad räägivad võsukestele juba maast madalast, et tasub proovida välismaale kolida. Tiina sõnul on see Rumeenias justkui edu mõõdupuu. Ja ometi otsustas meie saatekülaline kolida Rumeeniasse ning just seal oma elu elada… Ta nendib, et vaatamata lagunenud majadele, vaesusele, reostusele, korruptsioonile ja bürokraatiale on Rumeenia tema jaoks sobiv elukoht. Väga meeldivad talle ka rumeenlased!

Tiinal ilmus hiljuti ka raamat „Minu Rumeenia“, mille alapealkiri on „Absurdi armunud“ – saatekülaline tunnistab, et absurdi kohtab sealmail tõepoolest igal sammul. Olgu selleks regulaarselt toimuvad soojakatkestused, ettevaatamatus potentsiaalse maavärina suhtes, kirikuõpetaja andmas poliitilist nõu, riik soovimas nõidade tegevust maksustada või midagi muud.

Rumeenlased on usklik rahvas, kuid tegelikult on religioon ja nõiakunst väga tugevalt põimunud. Juttu teeme näiteks Nõidade Tiigist; surnutest, kes tulevad elavaid kimbutama ja loomulikult Draculast.

Vestlust juhib Liina Metsküla.