KUI PALJU MAKSAB? Rohelisega on tähistatud need asustusüksused, kus maa koguväärtus oli vähemalt miljon eurot. Kollasega need, kus maa koguväärtus oli väiksem kui miljon, kuid suurem kui 250 000 eurot. Punasega need, kus maa koguväärtus on 100 000 eurost 250 000 euroni. Mustaga aga need, kus vähem kui 100 000 eurot.

Foto: Aluskaart: maa-ameti asustusüksuste kaardikiht
Eesti uudised
29. oktoober 2022, 14:00

TABEL | KOMMIRAHA EEST SAAB OSTA TERVEID KÜLASID?! Vaata järele, milline on maade koguväärtus sinu kodukohas! (9)

Praegu on kogu Eesti maa väärt 3,95 miljardit eurot, kui vaadata maa-ameti viimase korralise hindamise tulemusi. See toimus 2001. aastal, kui bensiiniliiter maksis umbes 60 senti ning kinnisvarahinnadki olid praegustega võrreldes absurdselt odavad. Esmaspäeval avaldab maa-amet uued hindamistulemused, mille kohaselt on oodata hinnahüpet umbes 30 miljardi euro kanti. Vaata tabelist, kui palju sinu kodulinna või -küla eest tuleks välja käia seniste maamaksu arvutamise aluseks olevate hindade järgi. Näiteks kogu Võru linna aluse maa saaks osta 6,2 miljoni eest.

Maa korralise hindamise käigus määrab maa-amet igale umbes 760 000 katastriüksusele turupõhise väärtuse. See ei ole küll päris turuhind, selle määramisel ei toimu mingit nõudlust ega pakkumist, kuid sellele väga lähedal. Eesmärk on leida summa, mille ostja ja müüja kõige tõenäolisemalt kokku lepiksid. Summa leitakse kohaliku keskmise müügihinna alusel. Hindamise käigu saadud summa on asi, millest otseselt sõltub maamaks, talumistasu ja paljud riigiga sõlmitud rendilepingud, kaudsemalt aga ka näiteks maade bilansiline väärtus, servituudi tasud.

Edasi lugemiseks: