Podcast’is „Börsisupp“ on külas notari asendaja Karl-Eerik Jäetma.

Foto: Kollaaž (Erki Pärnaku/ÕL)
Raha
17. oktoober 2022, 12:45

„BÖRSISUPP“ | „Eeldused, eeldused ja veelkord eeldused!“ Just seepärast minnakse pärimisasjadega tülli (1)

Tänases Õhtulehe majandusteemalises podcast’is „Börsisupp“ on külas notari asendaja Karl-Eerik Jäetma. Räägime pärimisest, mis võib ka kõige paremate suhetega pere tülli ajada. Miks? „Eeldused, eeldused ja veel kord eeldused! Inimestel on mingi ootus oma vanemate varale, kuid tegelikult on ka teistel õdedel-vendadel samasugused eeldused ja eks sealt see konflikt tekibki,“ ütleb Jäetma.

Pärimismenetlused ja selle teemaline inimeste nõustamine moodustavad olulise osa notaribüroo tööst. Karl-Eerik Jäetma tõdeb, et ta näeb klientide puhul sageli, kuidas pärimisasjad on õigel ajal jäetud läbi rääkimata. „Eestis on jäänud inimestele tunne, et see on selline surmaeelne toiming. Tegelikult peaks sellele mõtlema juba siis, kui on vara ja on lähedased. Kui ei olda rahul sellega, kuidas seaduse järgi vara jaguneb, siis tuleks mõelda testamendi tegemisele. Vahet ei ole, kas oled siis 20, 30 või 80 aastat vana,“ sõnab notari asendaja.

Paljud probleemid tekitavadki pärimisel sellest, et inimesed eeldavad, kuidas seaduse järgi pärimine võiks toimida. Näiteks toob ta eksiarvamuse justkui abikaasad, kellel lapsi pole, oleksid teineteise pärijad: „Seaduse järgi see nii ei ole – on ka lahkunud abikaasa teise ringi pärijad ehk emad-isad, emade-isade puudumisel õed-vennad või nende lapsed. Sellist segadust on üsna palju ning see tekitab pahameelt, kurbust ja trotsi. Kõik ainult selle pärast, et eluajal ei mõelda nendele asjadele.“

Saatejuht on Helen Serka-Sanchez. Head kuulamist!