Ukraina sõdurid Lõmani lähistel 4. oktoobril.

Foto: AFP/Scanpix
Maailm
5. oktoober 2022, 22:15

BLOGI | Vene okupandid Hersoni suunal hakkasid koos sõjatehnikaga alla andma

Käimas on sõja 224. päev. Ukraina armee on teinud sel nädalal märkimisväärseid edusamme. Väidetavalt on vabastatud kümneid asulaid.

  • Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak ütles kolmapäeval, et Venemaa peatab naftatarned nendele riikidele, kes plaanivad kehtestada Venemaa naftale hinnalae. Venemaa riigimeedia RIA Novosti tsiteeris Novaki sõnu: „Usume, et meil ei ole soovitav tarnida sellise instrumendi kasutuselevõtuga tarbijaid, kes saavad kasu hinnalaest. Jätkame tarnimist ainult neile, kes pakuvad turupõhiseid hinnakujundusmehhanisme.“

  • USA usub, et Venemaa ultranatsionalisti tütre tapmise taga on Ukraina. New York Timesi teatel usuvad USA luureagentuurid, et osa Ukraina valitsusest andis loa Daria Dugina tapnud autopommirünnakule Moskvas. Ukraina eitas varem seotust.

  • Venemaa poolt okupeeritud Zaporižžja tuumaelektrijaama juhivad Ukraina töötajad valmistuvad taaskäivitama ühte jaama kuuest reaktorist, mis kõik on praegu suletud, teatas ÜRO tuumajärelevalveamet.

  • Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid kokkuleppele kaheksanda Venemaa sanktsioonide paketi osas. Venemaa naftale kehtestatakse kokkuleppe kohaselt hinnalagi ning sanktsioonide alla lähevad mitmesugused elektroonika- ja tarbekaubad.

  • Venemaa kaitseministeeriumi kaardid näivad näitavat Vene vägede kiiret taandumist Ida- ja Lõuna-Ukraina piirkondadest, kus nad on olnud Ukraina vasturünnaku tugeva surve all.

  • Forbes kirjutab allikale Venemaa presidendi administratsioonis viidatest, et Venemaalt on mobilisatsiooni algusest lahkunud juba 700 000 kodanikku.

  • Venemaa kaitseministri Sergei Šoigu sõnul on pärast seda, kui Venemaa kaks nädalat tagasi „osalise mobilisatsiooni“ välja kuulutas, õnnestunud värvata üle 200 000 inimese.

  • President Volodõmõr Zelenskõi allkirjastas dekreedi, millega tunnistatakse ametlikult võimatuks Ukraina kõnelused Vladimir Putiniga.

  • Väljaanne The Times väidab, et Putin valmistub korraldama Ukraina piiri ääres „tuumademonstratsiooni“.

  • Venemaa võimud tagandasid riikliku registri esmaspäeval avaldatud andmete kohaselt Lääne sõjaväeringkonna ülema Aleksandr Žuravljovi.

Allikad: BBC, The Guardian, Reuters

23:49

Ukrainlastel on lõunas olnud suurepärane päev – Venemaa liinid jätkavad kokkuvarisemist ja tagasitõmbumist. Põhiline Ukraina meetod on rünnata vasakut tiiba (1), sõites samal ajal edasi (2). Venelased kardavad ümbritsemist ja tõmbuvad seetõttu tagasi.

Ukraina on võtnud oma kontrolli alla ka Snihorivka (3), mis võimaldab neil oma kontrolli alla saada mitmesuguseid maantee- ja raudteeühendusi. Raske on näha, kuidas Venemaa suudab selle rinde üle kontrolli tagasi saada. See kukub kokku ja kukub kõvasti kokku.

23:47

Mobiliseeritud venelased, asukoht täpsustamata, lindistasid pöördumise avalikkusele, öeldes, et nad on hüljatud, nad on kõik haiged, neile anti relvad, mis pole kuskil registreeritud, nad peavad ostma oma toidu ja nende hulgas on vaimselt ebastabiilseid inimesi.

23:06

Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak ütles kolmapäeval, et Venemaa peatab naftatarned nendele riikidele, kes plaanivad kehtestada Venemaa naftale hinnalae.

Venemaa riigimeedia RIA Novosti tsiteeris Novaki sõnu: „Usume, et meil ei ole soovitav tarnida sellise instrumendi kasutuselevõtuga tarbijaid, kes saavad kasu hinnalaest. Jätkame tarnimist ainult neile, kes pakuvad turupõhiseid hinnakujundusmehhanisme."

„Meie eelarve on moodustatud hinnaga 70 dollarit [barreli kohta] ja me usume, et see on mugav hind, mille saab täna aluseks võtta,“ ütles ta.

Nii G7 kui ka Euroopa Liit on teatanud kavatsusest karistada Venemaad Ukraina sissetungi eest, kehtestades Venemaa nafta impordile hinnalae. G7 plaan kutsub osalevaid riike üles keelduma kindlustusest, finantseerimisest ja muust abist Venemaa naftakaupadele üle teatud hinna. See hind on veel määramisel.

Tšehhi valitsus, kes on praegu EL-i roteeruv eesistujariik, teatas kolmapäeval, et EL-i kaheksanda Moskva-vastase sanktsioonipaketi osas on saavutatud poliitiline kokkulepe.

„Paketis sisaldub: Venemaa nafta meretranspordi keeld kolmandatesse riikidesse üle nafta hinna ülempiiri ja sellega seotud teenuste keeld,“ teatas Tšehhi valitsus Twitteris.

Novak ütles ka, et Venemaa on valmis tarnima gaasi gaasijuhtme Nord Stream 2 kahjustamata haru kaudu.

23:04

Venemaa okupatsioonivõimud üritavad Zaporižžja oblastis Vasylivka linna lähedal okupeeritud ja vaba Ukraina territooriumi eraldavas kontrollpunktis sisse seada „riigipiiri“.

22:14

New York Times: USA usub, et Venemaa ultranatsionalisti tütre tapmise taga on Ukraina.

New York Timesi teatel usuvad USA luureagentuurid, et osa Ukraina valitsusest andis loa Daria Dugina tapnud autopommirünnakule Moskvas.

Ukraina eitas varem seotust.

22:12

Intensiivsed kaadrid Ukraina vägedest liikumas Humvees tugeva Venemaa tule all kusagil Hersoni oblastis – ja vähemalt ühte HMMWV-d on näha hävitatuna.

22:06

Vabastatud Lõmanist leiti üle 50 värske haua tsiviilelanikega.

22:05

Vene okupandid Hersoni suunal hakkasid koos sõjatehnikaga alla andma! Tanki külge seoti valge lipuke

22:04

Üks venelasest sõjaväelane ütleb, et tema kolleegid juba mässavad. Pole toitu, eluase ega relvi. Putin varastas kõik.

Telegrami videost selgub, et seal on 400 mobiliseeritud venelast, kes jäeti kuueks päevaks metsa maha ja olid sunnitud ise hakkama saama. Ei mingit toitu, ei mingeid arstlikke läbivaatusi ja nad on relvastatud kasutusest kõrvaldatud relvadega. Nad ütlevad, et protestivad praegu, ega lähe kuhugi.

21:09

Harkivi oblasti vabastatud asundusest leiti kaks piinatud tsiviilisiku surnukeha.

Harkivi oblasti prokuratuuri teatel leiti vabastatud Novoplatonivka külas asuvast vabaajakompleksist kahe mehe surnukehad. Mehed olid vanuses 30-35 aastat.

Tapetud mehed pandi üksteise külge käeraudadesse; ühel neist oli pealuumurd ja teisele tulistati pähe, ütles prokurör.

Mehed tapsid kompleksi juures viibinud Vene eriüksuslased piirkonna okupeerimise ajal, lisasid prokurörid.

20:44

Ukraina sõjaväe teatel on nende vägede edenedes Hersoni lõunaosas kaotusi kandnud Vene üksused ning nad üritavad evakueerida oma haavatuid ja varustust lähimatele ülekäigukohtadele üle Dnipro jõe.

„Eelkõige viis vaenlane Kahhovka hüdroelektrijaama lähedale Vesele asulasse kuni 150 haavatud sõjaväelast ja umbes 50 ühikut kahjustatud sõjatehnikat,“ teatas peastaap.

Nova Kahhovkas asuva Kahhovka hüdroelektrijaama lähedal on tugevalt kahjustatud sild. Ukraina väed on teinud edusamme Dnipro läänekaldal.

Samal ajal riigi kirdeosas teatasid Ukraina sõjaväelased, et venelased on kandnud suuri kaotusi ka selles piirkonnas, kus Ukraina väed koondavad Donetski ja Luganski oblasti piiril edu.

„Seoses haavatute suure arvu ja kohalike raviasutuste ülekoormusega on vaenlane varustanud ja kasutab sõjaväehaiglana kooli. Esialgsetel andmetel on seal kuni 200 haavatut,“ teatas peastaap.

Samuti väideti, et Venemaa värbab karistuskolooniatest rohkem mehi. „Vene okupatsiooni juhtkond jätkab vangide värbamist isikkoosseisu kaotuste täiendamiseks. Esialgsetel andmetel nõustus Ukraina territooriumil sõjategevuses osalema üle 650 vangi Stavropoli krai rangelt turvatud paranduskolooniatest,“ ütles ta.

Kindralstaap teatas, et Ukraina õhuvägi andis Venemaa relvakontsentratsiooni vastu üle 10 löögi. „Lisaks tulistasid meie õhutõrjeüksused alla seitse vaenlase drooni. Kuus neist olid Iraanis toodetud.“

Kindralstaabi teatel on jätkunud Venemaa raketirünnakud paljudele asulatele – Donetskis, Dnipropetrovskis ja Zaporižžjas. Kuid kõik vaenlase rünnakud olid tõrjutud, lisas kindralstaap.

Okupeeritud Enerhodari linnas avaldavad okupandid Zaporižžja TEJ töötajatele jätkuvalt moraalset ja psühholoogilist survet. „Töötajad on sunnitud ähvardusel hankima Venemaa passid ja sõlmima töölepingud riikliku aatomienergiakorporatsiooniga “Rosatom".

19:37

Venemaa poolt okupeeritud Zaporižžja tuumaelektrijaama juhivad Ukraina töötajad valmistuvad taaskäivitama ühte jaama kuuest reaktorist, mis kõik on praegu suletud, teatas ÜRO tuumajärelevalveamet.

„Ukraina kõrged operatiivpersonal teatasid tuumajaamas viibivatele IAEA ekspertidele, et käimas on ettevalmistused 5. ploki käivitamiseks vähendatud võimsusega, et toota auru ja soojust jaama vajadusteks,“ seisis Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri avalduses, lisades, et ettevalmistused. võtavad natuke aega.

18:51

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas täna, et liikmesriigid jõudsid kokkuleppele kaheksanda Venemaa sanktsioonide paketi osas. „Me ei aktsepteeri Putini võltsreferendumit ega mingit Ukraina alade annekteerimist. Paneme Kremli selle eest maksma.“

Venemaa naftale kehtestatakse kokkuleppe kohaselt hinnalagi ning sanktsioonide alla lähevad mitmesugused elektroonika- ja tarbekaubad, vahendab the Guardian. EL-i diplomaadid kinnitasid, et blokk nõustus kehtestama Venemaa nafta hinnale ülempiiri pärast seda, kui nõustus teatud tagatistega Kreekale, Küprosele ja Maltale, suure laevandustööstusega riikidele.

18:44

Õpetajate päevale pühendatud telepöördumises ütles Putin täna, et allkirjastas dekreedi, millega lükatakse mobilisatsioonikohustus edasi teatud üliõpilaste jaoks, sealhulgas akrediteeritud eraülikoolides õppivatele üliõpilastele ja teatud kraadiõppe üliõpilastele, vahendab Reuters.

18:06

Vladimir Putin allkirjastas kolmapäeval dekreedi, millega käskis Venemaa valitsusel võtta Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaam oma kontrolli alla ja muuta see föderaalseks omandiks, vahendab Reuters.

Euroopa suurimat tehast kontrollivad Vene väed, kuid seni on seda juhtinud Ukraina töötajad. Selle lähedus sõjategevuse eesliinile on tekitanud rahvusvahelist hirmu tuumakatastroofi ees.

17:47

Harkivis on Venemaa sõjapropaganda sõnumiga reklaamitahvlid põlema pistetud.

17:46

Putin ütles täna avalikus esinemises, et olukord Donbassi, Hersoni ja Zaporižžja piirkondades stabiliseerub ning Venemaa saab neid arendada. Lisaks olevad „referendumite“ tulemused Venemaa riigipead mitte ainult rõõmustanud, vaid ka üllatanud, sest tulemustes „pole vaja midagi parandada ega lisada“. Konflikti ei eksisteerivat aga üldse, kui „Kiiev ei üritaks ajalugu parandada ja uusnatsismi taaselustada“.

16:29

Sõja alguspäevil Vene riigikanali otse-eetris sõjavastast plakatit näidanud Pervõi kanali toimetaja Marina Ovsjannikova põgenes koduarestist ja kuulutas, et „Putin peaks jalavõru kandma, mitte tema.“

Juulis lehvitas ta sõjavastast plakatit otse Kremli ees ja selle eest määrati talle kahe kuu pikkune koduarest kuni 9. oktoobrini. Täna ta kokkulepitud ajal kohtusse ei ilmunud ja Vene võimud kuulutasid ta tagaotsitavaks.

Endise propagandisti Ovsjannikova siiruses on ka kahtlejaid. Miks ootas ta kaks kuud, et põgeneda mõned päevad enne koduaresti lõppu? Kuidas pääses ta Kremli ja sõjaväe solvamise eest nii kergelt? Mäletatavasti määrati talle esimese rikkumise eest kõigest 30 000 rubla (umbes 500 euro) suurune trahv.

16:09

Vene positsioone on drooniga kerge märgata, sest nende ümber on alati lademetes prügi.

15:35

Sõltumatu Venemaa meedia Agentstvo on välja arvutanud, et Ukraina on ainuüksi viimase nädala jooksul vabastanud üle 4000 ruutkilomeetri territooriumi.

Nädalavahetusel vallutati tagasi idaosas asuv Lõmani linn pärast seda, kui Vene väed taganesid, et vältida Ukraina vägede lõksu jäämist. Lõunaosas on Ukraina väed viimastel päevadel tagasi vallutanud rohkem külasid Hersoni piirkonnas.

Agentstvo teatas Telegramis: „Alates eelmise nädala keskpaigast on Vene armee peaaegu täielikult hüljanud Harkivi oblasti okupeeritud alad, taganenud Lõmanist ja hakanud kiiresti kaotama ka Hersoni oblasti põhjaosas. Kokku on Venemaa kaotanud kontrolli enam kui 4000 ruutkilomeetri üle.“

Loe rohkem