KES ELEKTRIT TOODAB? Senistest universaalteenuse tutvustustest jääb vägisi mulje, et see on Enefit Power oma põlevkivielektrijaamadega. Kui aga börsil jääb kõik vanaviisi ja igaüks ostab nii, kuidas soovib, lihtsalt hiljem toimub tasaarveldus, siis kas see ikka on nii?

Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti uudised
5. oktoober 2022, 10:00

UNIVERSAALTEENUSE PARADOKSID: kodutarbijad hülgavad börsipaketi, kuid börsil jääb kõik endistviisi. Kelle toodetud elektrit me tegelikult tarbime? (6)

Universaalteenuses peitub ootamatuid paradokse. Ehkki konkurentsiametis kindlaks määratud hinna eest hakkab valdav osa kodutarbijatest elektrit ostma ja suur elektritootja Enefit Power hakkab seda müüma, siis elektribörsil olevat pakkumist ja nõudlust ei muuda see asjaolu karvavõrdki. Samuti ilmneb, et Enefit Poweri põlevkivielektrijaamadest ei pruugi pärineda mitte ükski universaalteenuse raames ostetav kilovatt-tund. Kuidas see on võimalik?

Järgneval joonisel on suvalise tunni elektribörsi Nord Pooli nõudmiste ja pakkumiste kõver. Mida madalamaks läheb hind, seda enam on neid, kes tahavad osta. Seevastu pakkumistega on vastupidi: mida kõrgemaks hind läheb, seda enam on neid, kes tahavad elektrit toota. Sinna, kus nõudmine ja pakkumine ristub, tekib hind.

Edasi lugemiseks: