Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
30. september 2022, 13:22

ÕL VIDEO | Eesti Energia klient hakkab universaalteenuse eest maksma 19,24 senti kilovatt-tunni eest. Enefit Poweri juht Andres Vainola: tootjahind ei kata isegi meie kulusid! (177)

Konkurentsiamet ja Eesti Energia ei jõudnud kokkuleppele, milliseks peaks kujunema homsest kehtima hakkava universaalteenuse hind. „Täna kehtestatud hind tootja kulusid ei kata,“ tõdes Enefit Poweri juht Andres Vainola. Pärastlõunal avalikustas Eesti Energia juhatuse liige Agnes Roos, et universaalteenuse lõpphind kliendile on 19,24 senti kilovatt-tunni eest (koos käibemaksuga) ning lisandub kuutasu 1,99 eurot.

Ka eestimaine energiaettevõte Alexela teatas, et hakkab universaalteenust oma klientidele pakkuma alates 1. oktoobrist ja seda lõpphinnaga 19,19 s/kWh.

Kuna konkurentsiamet Eesti Energia hinnataotlust heaks ei kiitnud, kehtestati ajutiseks universaalteenuse hinnaks 15,4 senti/kWh. See ei ole aga hind, mis jõuab tarbijani. Lisanduvad veel käibemaks ning elektrimüüja mõistlik kasum ja tegevuskulud. „Me arvame, et tarbija jaoks võiks universaalteenuse hind jääda vahemikku 18–19 senti/kWh,“ märkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energiaturgude juht Rein Vaks ennelõunal toimunud pressikonverentsil.

MKMi energiaturgude juht Rein Vaks, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, konkurentsiameti regulatsiooniteenistuse juhataja-peadirektori asetäitja Külli Haab ja Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola.

Foto: Kuvatõmmis pressikonverentsi videosalvestisest

Kui universaalteenus kehtib 2026. aasta 30. aprillini, siis kuni tuleva aasta 31. märtsini kompenseerib riik lisaks igalt tarbitud kilovatt-tunnilt 5 senti. Seega kujuneb elektrihind üsna sarnaseks möödunud talvega, mil valitsus kompenseeris hinna, mis jäi üle 13 sendi kilovatt-tunnist. „See on selge võit tarbijatele,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan.

Konkurentsiameti regulatsioonitalituse juhataja Külli Haab leiab, et Eesti Energiale kehtestatud hind on igati õiglane: „Meie välja pakutud hinna juures on nende kasumi tulumäär 7,42%.“ Eesti Energia tahab lihtsalt sellest suuremat kasumit ning just see vaidlusi põhjustabki, märkis Haab. Seevastu Eesti Energiast rõhutatakse, et 7,42% ei tähenda puhaskasumit, mis endale tasku pannakse, vaid selle eest tuleks teha ka vajalikud investeeringud ning tagada tootmiskindlust. Kui need maha arvestada, jääks Eesti Energia ettevõtte arvutuste kohaselt universaalteenust pakkudes kahjumisse.

Eesti Energia tahtnuks universaalteenuse hinnaks kehtestada 18,18 senti kilovatt-tunnist. Vainola sõnul läheb Eesti Energia hinnataotluse protsessiga edasi ning ajutise hinnaga leppida ei kavatse. „Loodame, et jõuame hinna kooskõlastamiseni novembrikuuks,“ rääkis Vainola. Samas rõhutas ka tema, et esialgse hinna teadmine on tarbijatele positiivne, sest nüüd oskavad nad sellega arvestada.

Vaks selgitas, et kui kodutarbija elektrihind on universaalteenuse hinnast kõrgem, peavad elektrimüüjad ise tegema pakkumise automaatseks paketivahetuseks ning universaalteenusele üleminekuks. „Tõenäoliselt hakkavad nad neid ettepanekuid tegema 7.–8. oktoobrist,“ arvas ta. Oluline on märkida, et universaalteenuse hind rakendub ka tagantjärgi. Ehk oma praeguse elektrimüüja juures universaalteenusele üle minnes arvestatakse novembris postkasti jõudvas elektriarves kogu oktoobrikuu tarbimine universaalteenuse hinna alusel.

Need, kel oli enne 23. septembrit sõlmitud fikseeritud hinnaga elektrileping, saavad universaalteenusele üle minna leppetrahvi tasumata. See erand kehtib aasta aega. Küll aga ei saa leppetrahvita fikseeritud hinnast loobuda inimesed, kes on kindla hinnaga elektrilepingu sõlminud viimase nädala jooksul. „Aga neid inimesi ei tohiks eriti palju olla, sest ka elektrimüüjad pole fikseeritud hinnaga lepinguid viimase nädala jooksul eriti pakkunud,“ lausus Vaks.

Kuna ligikaudu 55 protsenti universaalteenuse hinnast moodustavad CO₂ kvoodid, hakkab universaalteenuse hind tõenäoliselt kuude lõikes kõikuma. Kui kvoodid muutuvad kallimaks või odavamaks, liigub samas suunas ka universaalteenuse hind.

Mikro- ja väikeettevõtete universaalteenuse rakendumisega läheb veel aega. „Eelnõu on esimese lugemise läbinud, optimistliku stsenaariumi kohaselt jõutakse seda teha novembriks,“ selgitas Järvan. On võimalik, et kehtestatakse kaks erinevat hinda: kodutarbijale ja ettevõtetele, millest viimased saavad käibemaksu tagasi.

Loe lähemalt siit, mis on uus elektri universaalteenus.