Foto: Shutterstock
Sisuturundus
27. september 2022, 13:43

Inflatsioon õgib sääste, börsil mängimine tundub aga riskantne. On veel üks lahendus…

Aastakümneid oma sääste rahas hoides läheb neist märkimisväärne hulk kaotsi. Olemas on ka viis, kuidas riskivabalt säästude väärtust hoida ja kasvatada.

Kas olete kuulnud lugu vanainimesest, kes pärast vabariigi tulekut kolme kümnendi jooksul suutis sukasäärde koguda 35 000 eurot? Kui mõelda, mida ta oleks selle raha eest endale 1990. aastatel lubada võinud, hakkab pea ringi käima.

Sääste on kolmveerandil Eesti inimestest. Sealjuures hoiab oma pangaarvel sääste ligi kaks kolmandikku inimestest ja ligi pooltel on osa säästudest ka kodus seifis või selle puudumisel madratsi alla peidetuna sularahas, nagu väidab Eesti Pank.

Viimastel nädalatel on inflatsiooninumbrid pälvinud palju kõneainet. Tegelikult sööb inflatsioon paratamatult meie raha tasahaaval aga kogu aeg. Kõige lihtsam on seda märgata, kui võrrelda tänase seisuga kümnenditaguseid sissetulekuid.

Näiteks oli keskmise palga suuruseks kümme aastat tagasi 887 eurot. Selleks, et kuus sada eurot säästa, pidi keskmine inimene töötama täpselt pool töönädalat. Tänavu märtsis oli Eesti keskmine palk veidi üle 1700 euro ja sajase kõrvalepanekuks sai hakkama vaid veidi üle ühepäevase pingutusega. Kellel tollest ajast säästetud raha veel alles, peab elama teadmisega, et ligi poolteist tööpäeva tollast vaeva on igakuiselt lihtsalt raisku läinud.

Säästude investeerimine nõuab häid teadmisi

Et oma säästudega tuleb midagi ette võtta, et kogutud raha lihtsalt oma väärtust ei kaotaks, on kohale jõudnud üha suuremale hulgale inimestest. Võimalusi oleks ju justkui erinevaid, ometi on igaühe puhul omad agad.

Esimesena tuleb investeerimisvõimalustest rääkides meelde aktsiatesse ja krüptovaluutasse investeerimine. Hiljutine börsi- ja krüptovaimustus hakkab aga paljudele õnnekatsunutele juba kätte maksma ja regulaarsed teated börsi ja krüptovaluutade järskudest kukkumistest viivad iga päevaga säästudelt aina suuremaid summasid.

Paljud eestlased on kinnisvarausku, kuid ka see võimalus paljudele ei sobi. Esiteks nõuab investeerimiskorteri ostmine palju suuremaid sääste, kui enamikul inimestest on. Lisaks on üürikinnisvara haldamine ka omaette töökoht, mis nõuab regulaarset remonditegemist, üürnikega asjaajamist ja halvemal juhul ka tülikat oma õiguste eest seismist.

Investeerida saab ka turvalisemalt

On siiski viise, kuidas oma raha on võimalik ära paigutada ilma liigseid riske ja sekeldusi kaela võtmata, sealjuures säästusid hoopis kasvatades.

Ühisrahastusplatvormide tuules on loodud ka selline investeerimismeetod, kus saadav tuluprotsent määratakse kindlaks juba sel hetkel, kui raha investeeritakse. Erinevalt aktsiatesse investeerimisest tuluprotsent nende puhul ei kõigu ja investor võib olla kindel, et kindlaksmääratud summa talle ka regulaarselt laekub.

Esmapilgul võib niisugune võimalus tunduda liiga ilus, et tõsi olla. Asja taga on aga väga loogiline ärimudel, mille on välja töötanud Kreditex Ühisraha.

Kreditex Ühisraha investeerimisplatvormil saab investeerida raha välja antavatesse laenuprojektidesse. Kuna laen on midagi, mille tagasimaksmisel lisatakse summale alati ka kindel summa intresside näol, saavadki platvormile oma raha paigutanud olla kindlad, et nende investeering toob regulaarselt neile raha tagasi.

Ühisraha platvormil on kaks peamist laenuliiki, millesse on võimalik investeerida: väikelaenud ja kinnisvaralaenud. Esimese puhul makstakse sinna raha paigutajatele intressi kuni 15%, teise puhul kuni 12% aastas. Need summad on fikseeritud ja laekumised igakuised.

Arvestama peab muidugi, et investeerimine on pikaajaline tegevus ja toob kasu siis, kui sellega järjepidevalt tegeleda. Praegune paanika kõrge inflatsiooni üle on lühiajaline, sest paari viimase kuu näitajad selles osas on tugevalt üle hariliku keskmise. Kuigi investeeringute tootlus Kreditex Ühisraha investeerimisportaalis 12-14% aastas jääb möödunud maikuu inflatsioonile alla, siis aasta lõikes jäävad investeerijad siiski plussi.

Nii et neile, kes turvalist investeerimisvarianti otsivad, soovitame tutvuda Kreditex Ühisraha investeerimisportaali võimalustega ja avada seal oma investori konto juba täna.

Edukat investeerimist!

Kreditex Ühisraha

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.