Sisuturundus
29. september 2022, 09:00

Puhas ja hubane kodu vaid 30 minutiga? Tõhusad nõuanded igapäevaseks koristamiseks

Iga koduomaniku eesmärk on hoida kodu piisavalt puhas, kulutamata seejuures kogu oma vaba aega selle läikima löömiseks. Sellisest kodust õhkab rahu ja see on kui loodud kogu perele elamiseks, vältides ülepingutatud steriilsust – mis on vaevalt üldse võimalik, kui sama katuse all elab nii lapsi kui ka lemmikloomi.

Kui meile on olulised põhimõtted teada, kuidas ja mida korrastada, muutub elu palju lihtsamaks.

Mõned puhta, kuid samas ka hubase kodu tunnused:

  • Ei mingit steriilsust ega külmust: kodu toimib kui elusorganism!

  • Külalised on teretulnud, kuigi maja on valdavalt orienteeritud pere vajadustele.

  • Maja vastab täielikult pere vajadustele ja harrastustele ega muutu koormaks.

  • Lapsed saavad päeval kodus mööblil hüpata, tekkidest telke ehitada, aga õhtul enne magamaminekut saab kõik lihtsalt maha lammutatud ja korda tehtud.

  • Iga pereliige kiirustab õhinal koju.

Ja kuidas siis sellist kodu luua?

Tehke sööginõud korda

Mustadest nõudest tulvil ruumid tunduvad lohakad. Kujundage oma rutiinid, näiteks:

  • Kohe pärast sööki pestakse nõud puhtaks või pannakse nõudepesumasinasse.

  • Igal õhtul pärast sööki lülitatakse nõudepesumasin sisse (isegi, kui selles on veel veidike ruumi). Sinna mitte mahtunud nõud pestakse ise puhtaks.

  • Enne magamaminekut võtavad lapsed puhtad nõud masinast välja.

Kaks olulist nõuannet:

  • Ergutage kõiki pereliikmeid nõusid kööki viima: nii ei tule neid lastetoast, terrassilt ja mujalt kokku korjata.

  • Kui teil ei ole aega või tuju nõusid pesta, pange need vähemalt korralikult valamusse ja katke puhta rätikuga.

Kujundage pesemisrutiin

Kuigi paljud võivad pidada seda nõuannet aegunuks, muudab kindlatel päevadel pesu pesemine teie elu tunduvalt lihtsamaks. Teil lihtsalt ei tule teistel nädalapäevadel pesupesemisele mõelda.

Mõned nõuanded:

  • Hoidke määrdunud pesu eelnevalt kindlaksmääratud kohas pesukastides. Tasub varuda kaks pesukasti: üks heleda ning teine ​​värvilise ja tumeda pesu jaoks.

  • Peske pesu, kui teil on selleks aega. Kui teie päevakava on liiga tihe, võib juhtuda, et pesu jääb liiga kauaks pesumasinasse, kuivatisse või lihtsalt vannituppa vedelema.

  • Puhas ja kuiv pesu pange kohe kokku ja asetage oma kohale.

Mustuse- ja puruvaba põrand

Tõenäoliselt nõustuvad paljud, et pole eriti mõnus paljajalu kõndida põrandal, mis on täis puru, tolmu, mustust, karvu jms. Nii et püüdke põrand korrapäraselt vähemalt tolmuimeja või harjaga üle käia.

Mõned põhiprintsiibid:

  • Ärge kunagi ja mis tahes juhul lubage oma kodus välisjalatseid kanda.

  • Las kogu pere sööb ainult köögis või söögitoas (mitte diivanitel ega oma magamistoas).

Kööki on soovitav pühkida igal õhtul ning vähemalt 1–2 korda nädalas kogu maja tolmuimejaga üle käia ja vaibad kloppida. Muidugi võib kõik need tööd usaldada XIAOMI robottolmuimeja hooleks. Üks tähelepanuväärsemaid oste oleks Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Robot imeb kiiresti tolmu ja peseb põranda, andes ruumidele erilise puhtusefekti. Tänu spetsiaalsele vibreerivale harjale eemaldab seade hõlpsamalt tõsisemad plekid, tolmu ja prahi, muuhulgas ka põrandapragudest. Robottolmuimejat saab rakenduse Mi Home kaudu ka kodust eemal olles lihtsalt juhtida. Täiustatud akuga robot puhastab tolmust kuni 150-ruutmeetrise pinna.

Tühjendage prügikastid

Vedelev praht kahjustab tunduvalt puhtuse ja hubasuse atmosfääri, seepärast koristage see ning tühjendage ja puhastage kõik prügikastid. See on kiire ja ajakohane viis ruumi täiustada, kulutamata selleks liialt aega.

Isegi lapsed saavad prahi eemaldamisel abiks olla.

Tehke voodid üles

Voodi saab laitmatult üles teha umbes 1-2 minutiga ja tuba tundub kohe korralikuna. Kuni voodit korrastate tõmmake kardinad akna eest, tuulutage magamistuba. Seejärel korjake kokku kõik esemed, mis magamistuppa ei kuulu (näiteks tühjad klaasid, riided), puhastage tolm kiiresti pindadelt ja ongi kõik – mõne minutiga on magamistuba jälle korras ja õhtuseks puhkuseks valmis.

Hoidke köök korras

Isegi kui teile ei meeldi süüa teha, tuleb ikkagi köögis palju aega veeta.

Hea uudis on see, et köögi korrashoiuks ei pea ilmtingimata kogu nädala köögikappide sisu korrastama. Keskenduge lihtsalt pindadele – tööpinnad, laud, valamu, kodumasinad.

Väga oluline põhimõte on hoida tööpindadel võimalikult vähe asju. Kui pinnad ei ole ülekoormatud, piisab nende pühkimisest niiske lapiga: ei pea midagi ümber tõstma ega nurka lükkama.

Hooldage tähelepanelikult lemmikloomi: nii lühendate tunduvalt koristamiseks kuluvat aega

Täheldatakse, et kodus korra hoidmist takistavad enim väikelapsed ja lemmikloomad. Nii et pidage olulisi reegleid meeles. Näiteks, kui tulete vihmase ilmaga jalutuskäigult, pühkige koera käpad puhtaks või vannitage teda kohe. Ja siingi saate võtta abiks võimsa tolmuimeja, mis tuleb hõlpsasti toime tüütute karvadega. 

Ka automaatne toidujaotur aitab tõhusalt segadust vähendada. Loom saab nii palju toitu, kui ta vajab ja kuivtoidugraanulid ei pudene mööda maja laiali. Lisaks on dosaator omanikele reisile minnes väga mugav asi: looma saab toiduga varustada kuni 20 päevaks ja abiks on veel integreeritud hädasöötmise süsteem ning kogu toitmisprotsessi saab rakenduse kaudu lihtsalt hallata. Sarnast tüüpi seade on loomade jootur (purskkaev). Vesi ringleb selles pidevalt ega muutu seisvaks veeks, lisaks seda ka filtreeritakse, samuti on vähem tõenäone, et lemmikloom vett maha loksutab või pritsib.

Tehke vannituba iga päev korda

Kui lapsed uinuvad, on õige aeg vannituba korrastada. Teid ootavad järgmised tööd:

  • Puhastage kiirelt tööpinnad (küllap on lapsed õhtustel rituaalidel neile vett pritsinud), valamu ja WC-pott.

  • Vahetage korrapäraselt rätikuid.

  • Vajadusel puhastage robottolmuimejaga.

  • Vastavalt vajadusele tühjendage prügikast.

Hoolitsege, et kodus oleks puhas õhk

Halb lõhn on sageli kodus valitseva mustuse peegeldus, mis tekib siis, kui õigel ajal ei tühjendata prügikasti, ei pesta nõusid või hoitakse mõnda toodet liiga kaua külmikus ning kui kodus veel suitsetatakse... Ebameeldiv lõhn seostub meie meeltes korralagedusega. Selle vältimiseks tuleks ruume sageli õhutada ja õhuvärskendeid kasutada. Kuid tunduvalt nutikam lahendus on lihtsalt muretseda õhupuhasti. See üksnes ei eemalda tolmu ja suitsu, vaid ka viiruseid, baktereid ning allergeene (õietolm, kõõm) jm. Erakordne filtreerimissüsteem aitab koguni kuni 99,97% õhus hõljuvaid osakesi eemaldada. Nii saate selle seadme ostmise korral kahesugust kasu: kannate hoolt nii kodu õhu kui ka pereliikmete tervise eest.

Vähem mänguasju

Tihtipeale peresõbrad või sugulased suisa külvavad lapsed mänguasjadega üle. Kuid mänguasjade üleküllus ajab lapsed lihtsalt segadusse, raskendab nende mängu ja vähendab loovust.

Seetõttu on vanemate ja laste ühine ülesanne lemmikmänguasjad välja valida. Sellel on positiivne mõju: lapsed mängivad kauem ja elavad sellesse paremini sisse.

Samuti saagu tavaks, et lapsed hoiavad enamikku mänguasju oma toas: seal saavad nad nukke riietada või LEGO konstruktorit kokku panna ja vanematel ei tule nõuda toa viivitamatut koristamist.

Õpetage ka lapsi, et pärast mängimist tuleb kõik korda teha, näidake, kus milliseid mänguasju hoitakse.

Pabertooted korda

Tahame seda või mitte, aga ajapikku koguneb koju erinevaid pabertooteid: reklaame, kaupluste kampaaniaid, laste joonistusi, kiiruga paberile kritseldatud retsepte jm.

Võtke kätte ja koguge esmalt kõik paberid ühte kohta (kasti või selleks ettenähtud paberiprügikasti) ja seejärel sorteerige need: millised ära visata, millised alles jätta.

Vabanege korrapäraselt kasututest asjadest

Kodus korra hoidmiseks peate kujundama harjumuse jätta regulaarselt hüvasti asjadega, mida te enam ei kasuta.

  • Valige ruum, mida kõigepealt korrastate (alustage ruumist, kus on kõige rohkem segadust ja milles võiks olla enim kasutuid esemeid, näiteks garaaž või riietusruum).

  • Sorteerige kõik asjad: pange kasutuskõlblikud asjad kappidesse, panipaika või riiulitele ja kasutud asjad – kottidesse või kastidesse: 1. müügiks; 2. annetusteks; 3. minema viskamiseks.

  • Leidke paik, kus annetatavaid või müüdavaid asju ajutiselt hoida (kapp, diivanitagune tühimik jm).