Foto: Kuvatõmmis videost
Eesti uudised
16. september 2022, 13:32

VIDEO | Palgatõusu nõudvad päästjad: meisse ei saa nii suhtuda, et midagi ei juhtu, need lollid tulevad ikka tööle (35)

Päästeamet jagas sotsiaalmeedias videot, milles päästjad avaldavad nördimust madalama palgataseme üle. „Hea poliitik, võta palun Vihula mõisas hommikukohvi kõrvale need seitse minutit ja vaata ära see video. Ning seejärel tee väärikad eelarveotsused,“ pöördutakse Vihulas tulevase aasta riigieelarvet kokku panevate valitsusliikmete ja parteijuhtide poole. „Iga inimene väärib parimat päästet ning selle tagamiseks vajavad päästeprofid õiglast palka.“

„Me oleme nagu viimases järgus alati,“ ütleb Lilleküla päästekomando meeskonnavanem Holger Enok, kel on 18 aastat päästestaaži. „Raha ei anna, küll nad hakkama saavad. Midagi ei juhtu, need lollid tulevad tööle ikka,“ täiendab sama päästekomando rühmapealik Janno Pajupuu, kel päästekogemust 15 aastat. Mõlemal mehel on seejuures ette näidata nii Elupäästja kui ka Päästeteenistuse medal.

„Kindlasti ei ole mõtet rääkida 10% palgatõusust, mis on nagu meie narrimine,“ ütleb Janno ja tuletab meelde, et laiapindse sisejulgeoleku osa on ka pääste.

Kuidas elavad mehed ära 1150-eurose brutopalgaga, kui elamiseks kulub kummalgi vähemalt 2000 eurot kuus?

„Lisatööl käib enamus päästjaid,“ ütleb Janno. „Erand on, et ei käida.“ Päästeameti palk katab päästjate sõnul ligikaudu poole elamiskuludest.

„Eelmine talv kostitas mind 400eurose elektriarvega. Mis see talv toob, ei tea,“ muretseb Holger.

Seejuures on meestel endi sõnul ametikaaslastega võrreldes veel hästi läinud: maakomandos saab päästja ligi 900 eurot palka, maksud arvatakse maha. „Vahel polegi võimalik selle palga eest inimest leida,“ tõdeb Holger. Ta ei näe, et elu alustamine oleks sellise palgaga võimalik.

Madala palga tõttu kannatab ka päästjate kodune elu. Holgeri sõnul ütleb tema laps tihti, et issit ei ole kodus. Lapsed käivad sageli päästekomandodes külas, et isasid näha.

Holger toob ka ehmatava näite isiklikust elust, milleni viib pidev vajadus teha pingelise päästetöö kõrvalt ka mingit lisatööd: 24tunnise päästevahetuse käigus oli öösel mitu väljasõitu, järgmine päev tuli otse teisele tööle minna ja õhtul koju sõites juhtus liikluses ohtlik olukord: mees jäi roolis korraks magama.

„Kui päästja palk oleks 1,2 Eesti keskmist, siis ma peaks tegema väga vähe lisatööd,“ ütleb Janno. „Oleksin rohkem pere jaoks olemas ja saaksin tegeleda enese täiendamisega.“