Bangladesh võlub sõbralikkuse ja eksootikaga.

Foto: Kollaaž (6 x Evelin Kivimaa)
Reisimine
5. august 2022, 11:00

SEIKLUSED BANGLADESHIS: ülekäigurada kui lõbustuspark, südaöine käik EMOsse ja pidu restoranis, kuhu naisi ei lubata

Põrgulikult palav ja paradiislikult lahke Bangladesh on koht, kuhu eestlasi tihti ei satu. Aga võiks! Eksootilisi elamusi kogeb siin igal sammul: isegi sõidutee ületamine on närvekõditav seiklus ning pisemale plekimõlkimisele ei vaevu autojuhid tähelepanu pööramagi. Millal sa viimati tuhisesid mootorratta tagaistmel ühest linnast teise, ööpimeduses ja ilma kiivrita, vastu kimamas signaalitavad veoautod? Või närisid beetlipähkli tükke, mida tänaval istuv hallhabe oli paljaste näppudega lehe sisse nutsakuks nusserdanud?

Bangladesh on kiirelt arenev maa. Jah, siin on palju vaeseid ning mõned inimesed magavad otse tänaval. Ent majandus kasvab 6–7 protsenti igal aastal ning kättesaadavad on paljud digiteenused. Tõsi, Uberist taksot tellides helistab autojuht alati enne su telefonile, kui ta kohapeale sõitma hakkab. Veebist ette ostetud linnadevahelise bussipileti trükib aga peatuses kohapealne ametimees ikka paberile. Majutusi saab broneerida veebis, kuid kui kohapeal tahavad teenindajad sulle ikka ka paberarve pihku sokutada.

Paljud kohalikud elanikud küll ei oska inglise keelt, kuid samas on nad hästi sõbralikud, naeratavad ja soovivad koos turistidega selfit teha. Korduvalt juhtus sedagi, et mõni inglise keele kõneleja alustas ise juttu ja pakkus ennast appi tõlkima ja kohalikke olusid selgitama. Lihtsalt heast südamest ja suhtlemisrõõmust, mingit tasu küsimata.

Kord hakkasin enne südaööd hotellist liipama kohaliku haigla poole. Nimelt nõksatas vasak põlv korduvalt valusalt liigesest välja ja kui panin ümber toetava sideme, siis säär paistetas pakuks. Hotelli administraator arvas, et pimedas pole mul ohutu üksinda ringi kõndida, ning andis kaasa turvamehe. Haiglas tegutses erakorralise meditsiini osakond (EMO) ööpäev läbi. Mingit järjekorda polnud ja mind juhatati kohe arsti kabinetti. Pisut pani muigama, et lisaks arstile ja õele astus sinna sisse veel mingi haiglategelane ja kabinetinurka sättis ennast ka hotelli turvamees.

Edasi lugemiseks: