MAAILMA LÕPUS ON MÄGI. Ja selle tipus Letase järv Gaua saarel Vanuatul, kus elavad angerjad.

Foto: Erakogu
Vee all
17. juuli 2022, 12:36

Kalateadlase keerulised küsimused: kus käib kudemas vulkaani otsas elav angerjas? (2)

Tasub ikka terake mõelda, enne kui otsustad ihtüoloogiks hakata. Meelis Tambetsil on nüüd tagajärjed käes ‒ muudkui sõida aastast aastasse koos Euroopa kolleegidega Prantsuse Polüneesia, Vanuatu ja Madagaskari vahet ning uuri sealseid angerjaid. „See esitab suuri väljakutseid – sa lähed täiesti võõrasse kohta, sa ei tea, mis ajal ja kus kalad seal täpselt liiguvad ning kuidas neid kohalikest veekogudest kätte saad,” seletab Meelis Tambets entusiastlikult ning peab siis väikese loengu, millised võivad olla eksootiliste maade kalapüügi ja -uuringute eripärad.

„Vanuatul oli selline lugu ‒ pisike saareke, keskel üks suur, veel töötav vulkaan, aga viimase vulkaanipurske järel on kraatrisse jõudnud tekkida järv. Sellesse järve, 400 meetri kõrgusele merepinnast, tulevad ookeanist pisikesed angerjad.

Jõgi, mis ühendab järve ja ookeani, on suhteliselt lühike. Mis tähendab, et vahepeal on ligikaudu 200 meetri kõrgune kosk. Umbes 100 meetri kõrguselt kukub vesi ikka püstloodis, siis on mõned väiksemad astmed ja seejärel kukub püstloodis veel natuke.“

Edasi lugemiseks: