Foto: Pixabay
Sisuturundus
12. juuni 2022, 11:25

Miks on konditsioneerid varsti kõikidel?

Eestlased on harjunud sellega, et on vaja mõelda maja kütmisele ja sellele, kuidas tube soojana hoida. Meie jaoks on palju võõram ruumide jahutamine ning seetõttu ka konditsioneerid. Peab aga nentima, et kätte on jõudmas aeg, kus jahutamine on sama tähtis kui kütmine.

Uue aja probleem

Enam kui pool Eesti elanikest elab endiselt kortermajades ja neist märkimisväärne osa kasutab keskkütet. Talvisel ajal on see mugav, sest kodu on alati soe. Küll aga ei ole reeglina võimalik temperatuuri autonoomselt muuta ning jahutamiseks ei paku see mingit varianti. Ainus võimalus ongi akende avamine, mis pole aga kuigi efektiivne lahendus.

Samas ei ole see vaid vanemate ehitiste mure. Uuemates korterites võib probleem tekkida disainilahendustest – suured ning läikivad klaasfassaadid. Ilusad küll, kuid muudavad korteri võrdlemisi palavaks ja kui ette ei mõtle, pole ka mingit leevendust.

Mida aga ette võtta?

Konditsioneerid on väga levinud erinevates asutustes, kaubanduskeskustes ja büroodes. Hea kogemus sealt on tihtipeale julgustuseks, et mõelda sellele, kuidas sobivad konditsioneerid kodustesse oludesse. Tõenäoliselt oleme kõik kogenud, kui raske on palava ilmaga magada või ka lihtsalt olla. Värske õhk ning sobiv temperatuur tagavad mõnusa olemise nii päevasel kui ka öisel ajal.

Kvaliteetsed konditsioneerid aitavad luua mõnusalt jaheda olemise ning valikuid juba jagub. Näiteks ei tea paljud, et konditsioneerid võivad tähendada ka teatud soojuspumpasid! Võrreldes konditsioneeriga, on õhksoojuspumbad vaiksemad, nõuavad vähem energiat ning pakuvad stabiilsemat temperatuuri. Ning kui suvel aitavad jahutada, siis talvel ka kütta.

Kuidas leida sobivad konditsioneerid?

Erinevad lisafunktsioonid tähendavad, et konditsioneeri kasutamine on veelgi mugavam. Näiteks on väga hea, kui konditsioneeri saab reguleerida nutitelefonirakendusest või puldist. Mõned modernsed mudelid hakkavad automaatselt tööle vaid siis, kui keegi ruumi siseneb ja lülituvad välja, kui ruum on tühi. Samamoodi võib väga hinnatuks osutuda konditsioneeri suutlikkus õhku lisaks jahutamisele ka niisutada!

Praeguste energiahindadega kardetakse, et konditsioneeriga jahutamine toob kaasa metsikud energiaarved. Tegelikult saab õigete otsustega sedagi vältida. Näiteks on äärmiselt oluline õige võimsusega konditsioneer korterisse ja eramusse. Üks väiksemaid lahendusi on 2,5 kW võimsusega ning sellest piisab kenasti kuni 20 ruutmeetri jahutamiseks. 20–40ruutmeetrisesse korterisse on vajalik 2,5–5 kW konditsioneer, 40–60ruutmeetrise jaoks 4–6 kW ning suuremate korterite jaoks minimaalselt 6 kW võimsusega konditsioneer.

Muidugi, mida võimsam konditsioneer, seda kallim see on ning suurem konditsioneer kasutab rohkem elektrit. Samas, liiga väikese võimsusega konditsioneer ei ole piisav, tõenäoliselt pead seda rohkem kasutama ja jahutamine pole piisavalt efektiivne. Õnneks on Kaup24 ja Hansapost valik piisavalt lai.

Head harjumused tasuvad ära

Just seetõttu peabki lisaks numbritele vaatama üle enda harjumused. Pimendavad rulood, päikest peegeldavad aknakatted aga ka tavalised kardinad suudavad edukalt blokeerida päikesekiirgust ja seeläbi vähendada tuppa jõudvat temperatuuri. Seejuures ei pea aknaid ööpäev läbi kaetuna hoidma, tihtipeale piisab sellest, kui vaid otse aknasse paistmise aeg blokeerida.

Tubade õhutamine ja tuulutamine võiks toimuda siis, kui õuetemperatuur on toatemperatuurist madalam. Lisaks õhtutele ning öödele saab ära kasutada tormijärgseid tunde, mil temperatuur tavaliselt langeb. Need on vaid paar nippi, mis meelde jätta, et konditsioneerid saaks toimida maksimaalse efektiivsusega ja teha seda sind pankrotti viimata.