HOMMIKUNE LIIKLUSUMMIK: Äärelinnas asuv kodu tähendab selle omanikule pahatihti ka igahommikust ja -õhtust liiklusummikutes venimist.Foto: Erki Pärnaku
Raha
21. juuni 2022, 22:30

Kui palju maksab kütus, sõites töö ja kodu vahel?

Kõrged kütusehinnad on jutuks igas seltskonnas, kuhu satun. Kes maksis elus esimest korda 100 eurot paagitäie kütuse eest, kes väldib auto kasutamist ja avastab, et ühissõidukitega äärelinnast kesklinna tööle sõitmine on 40minutise autosõidu asemel kahetunnine seiklus mitme bussiga. 

Et kristalselt aus olla, tuleb tunnistada, et armastan autosid ja et pole midagi paremat, kui suvalisel hetkel rooli hüpata, kabrioletil katus avada ja nautida sõitu maalilistel teedel, aga igahommikune tund võik kaks liiklusummikus on midagi, mille vältimiseks teen kõik, mis minu võimuses. Ja päris palju on võimalik ise ära teha.

Ostes korteri 12 km kaugusele töökohast ja iga päev autoga tööle sõites tuleb praegusel hinnatasemel arvestada aastas umbes 1000eurose kütusekuluga. Auto eest tuleb samuti maksta, seda tuleb hooldada, kindlustus maksab, rehvid maksavad… Kui peres on kaks töötavat täiskasvanut ja lapsed ning ühistransport on vilets, siis on tõenäoline, et kulud kolmekordistuvad. 

Ise tundsin ennast nagu tulnukas, kui soovisin osta korterit just kesklinna. „Aga Harkus saab sama raha eest ju maja,“ soovitas Rein. „Peetri on tore koht, uued elamud,“ soovitas Kalle vaadata kinnisvara linnast väljas. Miks ma jäin endale kindlaks, et äärelinna ei koli?

Edasi lugemiseks: