Alar Krautman

Foto: Merilin Ulm
Sisuturundus
9. juuni 2022, 16:18

Alar Krautman: Üks õppija ütles, et ta oli tundnud end ühiskonnas veidrikuna – aga meie kooli tulles avastas, et tema moodi mõtlevad veel paljud

„Juba nõukogude ajast peale on teada, et vaimse poolega tegelevad ikka rohkem naised. Mehed on olnud asjalikud rahateenijad, kes enda eest ei hoolitse – kui siis jõusaali ja pärast õllega teleka ette... Praeguseks on see toredasti muutumas ja püsib lootus, et meeste eluiga pikeneb ning nende sisukus ja vaimsus muutuvad. Seda tendentsi on tore tõdeda, meil on juba mõnel kursusel pea pooled mehed,“ kõneleb Alar Krautmani Terviseakadeemia looja ja pärimusmeditsiini õpetaja Alar Krautman.

Alar Krautmani Terviseakadeemia omapäraks peab Krautman ise eelkõige tasakaalupunkti leidmist füsioloogilise ja vaimse poole vahel. „Seetõttu kuuleme ka palju, et selle kooli õpilastel on „head käed“,“ nendib ta.

Krautman on oma esimeselt erialalt füsioterapeut ning olnud ka murdmaasuusatajate koondise massöör – niisiis pole imestada, et koolis on tugev klassikalise massaaži suund. „Pikka aega oli minu lemmikuks tai massaaž. Käisin seitsmel aastal Tais erinevaid massaažistiile õppimas ja sain Tais ka massaažiõpetaja paberid. Sealt ka tai massaaži eriala,“ toob Krautman välja.

Viimase kümne aasta kõige tugevamaks kutseks on olnud Eesti pärimusmeditsiin, mille tõuge tuli kummalisel moel hoopis Taist. „Nimelt seal õpetajaks õppides ja erinevate maade inimestega vesteldes sain aru, et me oleme omamoodi „aborigeenid“, kellel veel alles mälestus tärpentiinisalvist ja viinasokkidest, kartuliaurust ja islandi samblikust. Siis 2006. aastal otsustasingi, et uurime välja, mis meil veel alles on ja selgus, et rohkem kui oskaks arvata,“ seletab Krautman.

Mees lisab, et viimasel ajal on temani jõudnud huvitavad teadmised, mis on justkui läbilõige senise elu kogemustest ja teisalt teemadest, mis pakuvad huvi. „Need teadmised on koondunud üheks teraapiaks ja avavad mulle üha uusi uksi. Selle nimi on Mana teraapia. See on võimalus nii ennast tundma õppida kui mõista teisi inimesi. Seda võib kutsuda ka elustiili koolituseks, kus tihti tuleb vastu astuda oma minevikuvarjudele. Siin teeme seda hoitud ja turvalises vormis, kus hirmu asemel tuleb rõõm ja sisemine rahu. Selle kursuse käigus õpitakse justkui möödaminnes kaheksa väga mõjusat teraapiat,“ selgitab ta.

Lisaks on Terviseakadeemias ametis ka üks väga tugev shiatsu õpetaja ja terapeut.

Võimalus kohtuda sarnase mõtteviisiga inimestega

Alar Krautmani Terviseakadeemia tunniplaanist leiab nii kursuseid kui ka erialasid. Kursused on mõeldud peamiselt neile, kes soovivad tutvuda mõne massaaži või praktikaga, saada kindla teema kohta põhjalikumat infot või siis massööridele-terapeutidele, kes tahavad end täiendada. Eriala on teisalt neile, kes soovivad midagi süviti selgeks saada – olgu siis elukutsena või hobina. Erialaõpe on ka alati soodsam kui üksikute kursuste summa. Õppides ühte eriala on võimalik soovi korral võtta teistelt erialadelt kursusi soodsamalt.

Krautman märgib, et erialaõppesse astumiseks ei pea vastaval alal eelnevat kogemust olema – kõike õpetatakse õiges järjekorras ja mahus. Kursuste puhul võib mõnel juhul olla vajalik varasem eeldusaine läbimine.

Raske on välja tuua õppurite kõige lemmikumaid kursuseid, sest need on Krautmani sõnul aja jooksul vaheldunud. Viimasel aastal on väga populaarne olnud Eesti pärimusmeditsiin ja ka Mana teraapia üllatab oma populaarsusega. „Mulle tundub, et eriolukord ja sõjastress ning kogu olukord on mõjutanud seda, et inimesed soovivad pöörduda rohkem looduse poole ja leida tehnikaid, mis aitavad taastada sisemist rahu ning sügavuti inimhinge mõista,“ leiab ta.

Alar Krautmani Terviseakadeemiasse jõuavad ühise mõtlemise ja hingamisega inimesed. Paljud neist ei plaanigi kunagi päriselt tööd vahetada, vaid tahavad lihtsalt toredat hobi, olla edasises elus õnnelikum ja sarnase mõtteviisiga inimestega suhelda. „Mulle just äsja ütles üks õppija, et ta arvas varem, et on natuke imelik ega julgenud oma tegelikke mõtteid avaldada. Koolis tundus aga, et kõik mõistavad teda ja ta saab ennast vabalt väljendada,“ sõnab Krautman.

Kuna õpe toimub nädalavahetustel, ei ole ka probleemi töö kõrvalt tudeerimas käia. Väga paljud tulevad akadeemiasse ka Töötukassa toetuse kaudu.

Vali eriala oma huvidest lähtuvalt

Kuidas aga valida nende paljude põnevate ja omapäraste erialade hulgast just endale sobiv? Alar Krautman annab nõu.

„Klassikaline massaaž sobib pigem füsioloogia usku inimesele, sportlikele ja anatoomiahuvilistele. Samas läbitakse palju põnevaid massaaže, nagu lümfi-, spordi-, laste-, aroomimassaaž ja refleksoloogia. Meie välja töötatud Holistiline Sidekoe Venitus ja idamaine massaaž annavad ka siia energeetilist mõõdet,“ räägib Krautman.

Tai loodusravi puhul minnakse teraapiatega üsna sügavale meridiaanide laadsete tai liinidega ja resonaatorite töötlusega. „Sellele rajale sobib õppija, kes soovib pehme energeetilise kehatööga minna väga sügavale inimese energeetilisse olemusse. Tai teraapiate põhiline filosoofia on sisemine rõõm ja tingimusteta armastus. Seda me seal õpime ja kui tunned, et soovid sellele avaneda, siis on see sinu võimalus,“ osutab asjatundja. 

Eesti pärimusmeditsiini kese on looduse tundmises ja tunnetamises, ravimtaimedes, saunateraapiates, kaanides, mesilastes, soonetasumises – see kõik annab võimaluse tagasi rännata meie väekate esivanemate pärandi juurde, mida on vajadusel kaasajastatud ja toodud sisse ka tänapäeva tarkusi (et parimal moel inimest terveks saada). „Kui side esivanemate ja ürgse loodusega on sulle oluline, siis oled teretulnud siia erialasse.“

Shiatsu on hiina meditsiini baasil loodud käeline teraapia, millel on kaks poolt. Üks pool on rohkem surve- ja venitusepõhine ning teine energia- ja tunnetusepõhine. „Meie Leedu õpetaja on süviti õppinud mõlemat poolt ja valmis soovijat sellel rajal praktiliselt ja sügaval moel edasi juhatama. Kui tunned, et soovid õppida hiina meditsiini praktilist poolt, siis õpetaja juba ootab sind.“

Mana teraapia on neile, kes on loomult avatud või on valmis põnevaid väljakutseid oma elus vastu võtma. See on kursus, kus on palju rõõmu, eneseületamist, laulu ja tantsu. „Seal teeme erinevaid tegevusi ja enamus kursuseid on väljasõitudena looduses või muudes kaunites kohtades. See sisaldab rohkelt pehmeid teraapiaid, nagu Lomi-Lomi massaaži, Abhjangat, Champit, Tai jala-, käe- ja kõhumassaaži, hääleteraapiat, kranioteraapiat ja palju muid sügavaid tehnikaid. Saad valida, mille kaudu end väljendad, avad ja tervendad,“ lisab Krautman.   

Kui see artikkel kõnetas sind ja tunned, et vajad midagi taolist oma ellu, siis tutvu võimalustega Alar Krautmani Terviseakadeemia kodulehel www.krautman.ee.