PEAASI, ET KINNISVARA: Kolmandate riikide kodanikel, kellel on Eestis kinnisvara, on õigus küsida siit elamisluba. Pildil on Kiviõli kortermajad.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
24. mai 2022, 19:25

Euroopas elamisloa saamiseks soetatud Virumaa korteritega seotud mure läheb jälle teravaks

Raha ei liigu: Ida-Virumaa korteriühistud osutusid Venemaa pankade sanktsioonide ohvriteks (2)

„Kuni pandeemiani maksis enamik Venemaa kodanikest korteriomanikest ilusasti oma arveid. Paljudel olid siin pangaarve ja kui nad Eestisse tulid, maksid kõik ära. Aga pandeemia alates pandi piir kinni, nüüd on Venemaa pangad ära lõigatud, täielik tupik. Kuidas ma võtan korralikelt inimestelt korterid ära?“ räägib Kiviõlis viit korteriühistut haldav Sarkis Tatevosjan.

Kui kolmandate riikide kodanikel on Eestis kinnisvara, siis on neil õigus saada siinne elamisluba. Sel põhjusel on aga peamiselt Ida-Virumaa korteriühistud hädas Venemaa kodanikest korteriomanikega, kes ei taha või ei saa kommunaalteenuste eest maksta ja keda on idanaabri avarustest pea võimatu üles leida.

„Minul Venemaa elanikust korteriomanikuga mingeid probleeme ei ole,“ ütleb Kohtla-Järve volikogu liige ja korteriühistut juhtiv Jelena Mutonen. „Õnneks on minu ühistus ainult üks Vene kodanikule kuuluv korter ja alati, kui nad Eestis on, maksavad sularahas kõik arved ära. Praegu on isegi ette makstud.“

Ühistute probleemidega tegelev Mutonen teab, et korteriomanikke on väga erinevaid. Kui enamik Venemaa kodanikest maksis siiani kommunaalarved korralikult ära, siis nüüd on tekkinud probleemid ning selle taga ei ole korteriomanikud.

Edasi lugemiseks: