Kindluse mõttes võiks võtta ka loomaarstilt tõendi, mis kinnitab, et loom on terve ja korrapäraselt arsti hoole all.

Foto: Pexels
Lemmikloom
27. mai 2022, 10:44

Kardad jääda lemmikloomaga kuuse alla? Need nipid päästavad su närve ja avavad head võimalused (2)

Viimaste kuudega on olukord kinnisvaraturul muutunud pingelisemaks kui kunagi varem, mistõttu koos lemmikloomaga üürikodu leidmine, mis varemgi just ülearu lihtne polnud, läheb nüüd päris vaevaliselt. Ehk on peavarju otsijail abi üürimise kadalipu läbi teinute ja iga päev üürimisteemaga tegelevate maaklerite nõuannetest.

Korteriomanikel on sageli lemmikloomadega üüriliste ees hirm, pärinegu nende eelarvamused siis üüriteemalistest foorumitest, kus nördinud korteriomanike emotsionaalsed postitused kirjeldavad üürnikust maha jäänud lehkavaid ruume, ribadeks kratsitud diivaninurki või tapeedist paljaks kraabitud seinu – või isiklikust kogemusest üürnikuga, kes on keeldunud oma lemmiku tekitatud kahju hüvitamisest üle tagatisrahaks makstud summa.

Foto: Pixabay

Varu aega

Muidugi juhtub vahel, et uut kodu on ühel või teisel põhjusel vaja kibekähku, enamasti on aga siiski võimalik oma plaanid aegsasti paika sättida. Tark oleks ette arvestada sellega, et koos lemmiklooma(de)ga võtab kodu leidmine palju kauem aega kui neil, kes üürikorterisse loomi kaasa võtta ei kavatse. Kui tead, et koduvahetus tuleb millalgi ette võtta, hakka sellega varakult tegelema. Kui näiteks sügiseks on uut kodu vaja, on praegu viimane aeg otsingutega alustada.

Foto: Pixabay

Pane vaim valmis

Mõtle kohe ka sellele, et tõenäoliselt ütlevad paljud korteriomanikud sulle ära. Üüripakkumisi üle vaadates ära lase endale ligi mõtet: „Jaa, just see, täpselt minu kodu, selle pean ma saama!“, sest kodu võib tõepoolest olla igas mõttes sobiv, aga kui oled ülearu elavalt ennast sinna juba elama kujutlenud, on äraütlemist väga valus kuulda ja see võib edasised otsingud vaevaliseks muuta. Parem võta asja mõistusega: tore, kui saan, aga kui ei, otsin edasi – kuskil see minu kodu ikka on!

Alati tasub võimalusel üürilise koeraga enne tutvust teha.Foto: Pixabay

Kasuta filtrit

Enamasti alustavad inimesed koduotsinguid kinnisvaraportaalidest, mis mõistagi on kõigiti arukas, küll aga tasub kõigepealt proovi teha nende omanikega, kes on juba kuulutusse kirja pannud, et neil pole lemmikloomade, vähemalt hästi käituvate lemmikloomade vastu mitte midagi. Kinnisvara24 portaalis näiteks on olemas filter „Lemmikloom lubatud“. Kui tahad uutele kuulutustele esimesena jaole saada, tasub kasutada ka võimalust tellida endale teavitus e-postkasti.

Kogu soovitusi

Kui oled varemgi üürinud – ehk isegi mitu korda – korterit koos oma lemmikloomaga ja seal on kõik sujunud vähimagi probleemita, palu eelmistelt omanikelt soovituskirja. Kui lemmikuks on koer, kes on edukalt läbinud kuulekuskoolituse, tasub ka seda kinnitavad paberid valmis panna. Kindluse mõttes võiks võtta ka loomaarstilt tõendi, mis kinnitab, et loom(ad) on terve(d) ja korrapäraselt arsti hoole all.

Küsi sõpradelt abi

Päris kindlasti pole sa ainus, kes soovib koos loomaga kodu üürida – või õigemini kellel polegi muud võimalust, sest pereliikmeid ju ei hüljata. Sotsiaalmeedia võib tänapäeval imet teha, miks ei võiks see siis viia kokku ka lemmikloomadega koduotsijaid ja kinnisvaraomanikke, kes on nõus looma oma korterisse või majja lubama. Facebooki grupp „Üürikorterid loomasõpradele“ näib olevat kahjuks välja surnud, aga sõpru-tuttavaid oma murest teavitada ja paluda kuulutust jagada saab ikka. Muidugi tasub samal ajal hoida silm peal ka kinnisvaraportaalidel.

Vali tühi korter

Kui sul on endal mööbel olemas või võimalik see soetada, siis eelista pigem möbleerimata üüripinda. Esiteks võib see olla mõnevõrra odavam, teiseks aga pole siis omanikul vaja näritud lauajala või katki kratsitud diivanite-tugitoolide pärast muretseda. Ise tead ju nagunii, mida su lemmikud korda võivad saata ja milles saab nende peale kindel olla, seega jääb ära hulk mõttetut närvikulu.

Esitle oma looma

Paku tulevasele korteriomanikule, et tutvustad talle oma lemmikut (mõnikord soovib kahevahel olev omanik ise looma näha enne lepingu sõlmimist). Mõistlik oleks kutsuda võimaliku uue kodu omanik oma praegusesse elukohta – nii on tal kõige hõlpsam veenduda, et su kodu ei haise ning kõik on puhas ja korras, ning soovi korral küsida ka naabritelt, kas neil on olnud sinu loomaga mingeid probleeme.

Päris kindlasti ei tohi lemmiku olemasolu varjata – näiteks jääda lootma, et kuna sul on vagura loomuga kass, võid selle ka salaja korterisse smugeldada, sest kes sellest ikka teada saaks. Valedel on kombeks ilmsiks tulla ja midagi head see sinu ja omaniku suhtele ei tee.

Päris kindlasti pole sa ainus, kes soovib koos loomaga kodu üürida – või õigemini kellel polegi muud võimalust, sest pereliikmeid ju ei hüljata.

Foto: Pexels

Paku pikka lepingut

Paljud korteriomanikud on vägagi huvitatud pikaajalisest üürisuhtest – uue üürniku otsimisega kaasneb alati ju risk. Püüa omanikku veenda, et oled – tuginedes ka eelmiste omanike soovituskirjadele – kohusetundlik, korralik ja hea maksekäitumisega. Kui veab, tundub pikaajalise lepingu võimalus omanikule nii hea, et võimalikud parketikriimud ei tule arvesse.

Luba kasutada vaipu

Kui kasside puhul peljatakse enamasti, et nad katkuvad mööbli narmendama, siis koerte puhul on sageli põhjuseks mure põranda pärast, eriti kui see on äsja viimistletud. Ehk on abi sellest, kui lubad omanikule, et kasutad õlitatud/lakitud põrandatel vaipkatteid – nagunii on ka koeral parem kõndida pinnal, millel ta kogu aeg ei libise.

Tõsta hinda

Igakuist üürisummat suurendada on praegu üüriturul valitsevaid hindu vaadates peaaegu et võimatu, aga ehk on abi sellest, kui pakkuda omanikule tema soovitust suuremat tagatisraha – kui küsitud on kuu või kahe üür, siis pakud näiteks kolme kuu üürisumma suurust tagatist. Võimalik, et see võtab pinged maha ja omanik ei muretse enam nii väga võimalike kriimude pärast, kui teab, et tagatiseks olevast summast piisab vajadusel remondiks.

Pane lubadused kirja

Kindlasti tuleb üürilepingusse kirja panna kõik, mis puudutab rikutud asjade hüvitamist – see on oluline mõlemale poolele. Ilmtingimata peab lepingu lisas olema täpselt kirjeldatud – ja kui vähegi võimalik, siis ka fotodele jäädvustatud – korteri ja mööbli olukord sissekolimise hetkel. Nii ei saa tekkida vaidlust, kas lauajalal ilutsevad hambajäljed või rebenenud tapeediserv oli juba enne sissekolimist või on hiljem tekkinud. Mida põhjalikum on üürileping (koos lisadega), seda vähem on põhjust oodata arusaamatusi ja pikki närvesöövaid vaidlusi.

Abiks üürikorteri omanikule

Kui olete otsustanud oma üürikorterisse lemmikloomi lubada, siis võiksite kuulutusse lisada, milline lemmikloom sobiks, mitu neid võib olla. Ka tasub kaaluda suurema tagatisraha küsimist.

Võimalikult üürnikult tuleks järele uurida:

  • milline lemmikloom, kust pärit,

  • kui vana, mis soost,

  • kas on soovitusi varasematelt korteriomanikelt,

  • kui kaua on loom päeval üksi kodus, kuidas ta üksi olles käitub.

Kui küsimustele vastused käes, siis tasub leppida kokku kohtumine ja paluda, et võimalik üüriline võtaks kaasa ka oma lemmiku. Nii saab korteriomanik parema ülevaate, kuidas loom käitub, milline on tema iseloom, kuidas omanik lemmikloomaga suhtleb jmt.

Üürilepingusse tuleks lisada vajalikud lemmiklooma puudutavad täiendused ning soovi korral koostada ka kodukord, millega tulevane üüriline peaks pinda kasutades arvestama. Nii saab maandada võimalikke lemmiklooma põhjustatud kahjustusi üüripinnale ning säilitada häid suhteid majanaabritega.

Allikas: Uus Maa kinnisvarabüroo