Foto: Reigo Teervalt
Lugejakiri
28. aprill 2022, 21:11

Kiri | Klienditeenindaja olgu inimene, mitte kõnerobot (4)

Kasutasin aastaid Starmani interneti teenust, mis töötas laitmatult, ja seda mõnda aega ka pärast omaniku vahetust, mil arvete eest tuli tasuma hakata juba Elisale. Vaid korra meenub Starmani ajast üks õhtu, mil internetiühendus ootamatult katkes ning tekkis vajadus klienditoele helistada. Pärast teeninduskeele valikut suunati mind mõneks ajaks ootejärjekorda ning seejärel sain juba oma mure ära kurta.

Nii lihtsalt need asjad kahjuks enam ei käi. Kui minu aastaid laitmatult töötanud modem viimaks hingusele läks ja ma uut vajasin, tuli mul viimaks ka Elisa klienditeenindusega tegemist teha. Selgus, et ükskõik, kui kiireloomulise murega neile helistate, tuleb teil esmalt ära kuulata ligi minuti pikkune lindistatud sissejuhatus, kus kuulutatakse eesti ja seejärel vene keeles, et vene propaganda kanalite edastamise on Eesti territooriumil peatatud ning alles siis teatatakse, et eesti keelse teeninduse jaoks vajutage number ühte. Olles seda teinud ei vasta teile endiselt klienditeenindaja, ega isegi kõnejärjekorra muusika, vaid naisehääl, kes nimetab end robotiks ja soovib, et kirjeldaksite esmalt temale oma muret, et ta saaks teid suunata sobiva klienditeenindajani.

Kui see tehtud, alles siis jõuate kauaoodatud kõneoote järjekorda, millele eelneb samuti häirivalt pikk sissejuhatus, kus vabandatakse, et suure tõenäosusega võib ootamine tulla pikk, ning tehakse ühtlasi reklaami tulla tööle klienditeenindajaks. Õnneks ei lasta helistajal siiski kannatamatuseni oodata, ning millalgi kõne katkestatakse. Enne seda teatab aga too sama robotihääl, et teile helistatakse kindlasti esimesel võimalusel tagasi.

Kümmekond minutit hiljem telefon helisebki. Minu häälele vastab aga jälle automaatselt eelsalvestatud meeshääl, kes tänab ja tutvustab end ning selgitab pikalt ja laialt kahes keeles, et parema teeninduse huvides meie kõne salvestatakse. Kõnet ennast aga ei järgne, sest teiselt poolt kostab äkitselt vaid vaid kinnine toon. Tõehetk saabub teisel katsel: jällegi tervitab mind too rõõmsahäälne robot, kes ei pea oma vestluskaaslase „Aitab juba!“ mitte millekski ning võib jätkata monotoonset juttu ka siis kui ta samal ajal seenele saata. Õnneks kõne seekord ei katke ning mulle vastab viimaks ometi teine inimene (selle peale tahaks tõesti rõõmust hõisata). Hea, et niigi läits!

Võttes aga arvesse kogu kulutatud aega tekib küsimus: kas automaatika eelistamine inimesele ikka õigustab end? Ükski robot ei saa klienditeeninduses inimesele vastu.