Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
28. aprill 2022, 18:36

TWITTERI MÜÜK KUI ÄRATUSKELL! Meediauurija Maia Klaassen: meil on ettekujutus, et kuna Facebook on elutähtis, on see meie inimõigus – tegelikult aga pole! (1)

Twitteri juhtkond nõustus miljardär Elon Muski 44 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumisega. Musk kutsus üles tegema mitmeid muudatusi alates sisupiirangute leevendamisest kuni võltskontode väljajuurimiseni. Twitteris aktiivsed eestlased avaldavad arvamust, mis see tehing võib tähendada ja millise mõjuga on planeeritavad muudatused.

„See, et üks miljardär ostis Twitteri ära, ei muuda sotsiaalmeediamaastikku kõikehõlmavalt. Küll aga võib see muuta inimeste turvatunnet selles osas, et kui oled kogu oma elu investeerinud sellesse, et Twitter on su põhikanal, siis võib-olla jõuab kohale see, et tegelikult kõik sotsiaalmeediaettevõtted on eraettevõtted. Neid võib iga kell kinni panna ja muuta ning tavakasutaja ei saa sinna mitte midagi teha,“ arutleb Tartu ülikooli meediauurija Maia Klaassen.

Praegune olukord näitab Klaasseni sõnul elavalt, et me ei tohiks kogu oma ühiskonna toimimist üles ehitada kanalitele ja platvormidele, mis ei ole tegelikult avalik hüve. „See reaalsuskontroll on meil isegi varem olnud, kui näiteks Facebookis on muudatusi toimunud. Meil on ettekujutus, et kuna Facebook on elutähtis, siis see ongi meie inimõigus, aga tegelikult ei ole. Iga kell võib tulla miljardär ja öelda, et täna ma tahan osta endale mingisuguse sotsiaalmeediaplatvormi. See on kogu aeg reaalsus olnud, aga nüüd me tajume seda paremini.“

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99