Pottsepp Kristo Koppel (all paremal) rääkis väidetavalt tuleohtlikest keristest. Asja lähemalt uurides jõudis asi aga välja selleni, et Andrus Vare (vasakul ülal) ja Siim Nellise (all vasakul) firmad panevad vastastikku puid alla.

Foto: Kollaaž (Stanislav Moškov, Saunum, Aldo Luud, Margus Ansu / Tartu Postimees)
Eesti uudised
6. aprill 2022, 08:05

LÄHEB TULISEKS! Eesti saunamaailma staarid kütavad teineteisel kerise kuumaks! Kuidas pottsepast sai ärimängude ettur? (5)

Kui Õhtuleht ei oleks ühe pottsepa väidete põhjalikuma uurimisega juuksekarva lõhki ajanud, siis võiks täna ilmuda lugu, et paljukiidetud idufirma Saunumi saunaseadmed on tuleohtlikud. Tegelikkus pole põrmugi nii mustvalge, küll aga paljastus kahe staarsaunatootja vaheline karm mõõduvõtt.

Pottsepp Kristo Koppel pöördus seoses väidetavalt tuleohtlike Saunumi keristega Õhtulehe poole ülemöödunud esmaspäeval. Ajastus oli suurepärane, sest just eelmise nädala neljapäeval alustas Saunum Group oma aktsiate täiendavast avalikku pakkumist eesmärgiga kaasata firma arendamiseks kuni 2,2 miljonit eurot täiendavat raha. Ainuüksi emissiooni reklaamile kulutati omajagu, kuulutus ilmus ka Eesti Ekspressi esikaanel. Kui soovitud sisuga lugu valminuks vahetult enne aktsiaemissiooni algust, läinuks see Saunumile tõenäoliselt kalliks maksma. Aga ajastus tekitas mõningast skepsist.

Millalgi jõudis info ka Äripäevani, mille veebis ilmus lugu esmaspäeval. Saunum reageeris loos olnud konkurendi väidetele teravalt ja teatas börsile, et plaanib konkurendi ebaausa ja ilmselgelt pahatahtliku tegevuse lõpetamiseks kasutada kõiki olemasolevaid õiguskaitsevahendeid, viidates sellega peatsele kohtuprotsessile.

Niisiis toodab idufirma Saunum reklaami kohaselt erilise konstruktsiooniga saunu, mille põranda lähistelt laeni ulatuv ventilatsioonitoru kogub lae alt kuuma õhu ja „puhub“ selle põranda lähistel välja, selle tulemusena tekib leiliruumis ühtlane ja mõnus temperatuur. Saunumist käibelt suuremgi ettevõte on Huum, mille kerised on tuntud kauni disaini poolest, ent mis toodab ka saunakeriste juhtimisseadmeid. Need kontrollivad anduritega leiliruumi temperatuuri ja klõpsutavad kerist vastavalt sellele sisse ja välja.

Ja siit saabki alguse probleem ja vastasseis kahe staarsaunatootja vahel.

Edasi lugemiseks: