RAHAASJAD KORDA: Kõige lihtsam viis raha üle tülitsemist vältida on majandada peret nii, et mõlemal partneril on oma rahakott, kuid mõlemad panustavad pere eelarvesse ühiselt oma sissetulekute põhjal.

Foto: Pexels
Raha
11. aprill 2022, 06:17

KARM TÕDE: kas koonerdaja ning laristaja suhtel on tulevikku?

Kui peres kipub üks laristama ja teine ei jaksa enam tühja pangakonto pärast tülitseda, siis millest võiks alustada, et kaaslane natukenegi säästlikumaks muutuks? „Paarisuhtes tahab inimene ikka partnerit, mitte projekti, mida parandada. Teise täiskasvanu ümberkasvatamine on teoorias võib-olla romantiline, aga praktikas ei soovi pidevat stressi ja tunnet, et peres on üks laps lisaks, mitte keegi. Kõik täiskasvanud on võimelised rahahalduse põhitõed ära õppima, asi on tahtmises,“ nendib investor ja koolitaja Kristi Saare.

Kõige tüüpilisemad rahariiud sünnivad peredes siis, kui kavas on mõni elumuutev ost, kolimine, töökoha vahetus jms. Nendest omakorda tekitab kõige sagedamini vaidlusi päris oma kodu ehitamine või ostmine, ütleb Ilta Sanomatele psühhoterapeut Heli Vaaranen. „Selline suur ettevõtmine võib tuua väga suuri väljaminekuid, mis pere eelarve uppi keeravad. Eriti siis, kui ollakse kõrvuni armunud ja unistatakse koos ühisest kodust.“ Tema sõnul on täiesti ühesuguse rahatarkusega paarid pigem haruldased.

Edasi lugemiseks: