Investor Kristi Saare.

Foto: Kollaaž (Priit Simson/Ekspress Meedia, ÕL)
Raha
24. veebruar 2022, 16:00

„BÖRSISUPP“ | Investor Kristi Saare: turud ei lähe kogu aeg üles, vahepeal on numbrid ka punased, kuid suure miinuse taga on mingi suurem probleem

Tänases Õhtulehe majandusteemalises podcastis „Börsisupp“ on külas Aasta investor 2020 tiitliga pärjatud Kristi Saare. Räägime investeerimisest ja rahatarkadest otsustest elus.

Neile, kes praegu end aktsiaturul olevast langusest väga heidutada lasevad, soovitab Kristi numbrite vaatamisest loobuda. Pigem näeb ta selles ohtu hakata kahtle oma tehtud otsustes. Pea aitab külmana hoida investeerimisidee ja selle järgimine.

„See ei ole iseenesest halb, kui investeeringu väärtus ajutiselt kukub. Turud ei lähe kogu aeg üles, vahepeal on numbrid ka punased. Kui kogu turg on siiski roheline ja mingid positsioonid sinu portfellis on punased, siis tuleb üle vaadata milles on põhjus – kas see on mingi anomaalia või on midagi päriselt juhtunud. Mina olen näiteks paika pannud, et kui mõni positsioon on miinus kakskümmend, siis ma võtan ta ette. Tavaliselt on sellise miinuse taga mingi suurem uudis. Siis tasubki hinnata, kuidas see mõjutab sinu algset investeerimisideed,” räägib Kristi.

Rahatarku otsuseid läheb vaja ka igapäevases elus. Kristi leiab tihti oma postkastist kirju, mis algavad küll investeerimisnõu küsimisega, kuid lõpevad suhtenõuga. „Meil ühiskondlikult, ja ka suhetes, rahast väga ei kiputa rääkima. Minuni jõuavad väga keerulised juhtumid, mis on seotud varajagamisega peale lahku minekut või pärimisega, kus mõni pereliige on raha petuskeemi kandnud,” toob ta välja. Kõige lihtsam ja parem oleks, kui võimalikult varakult peres ja suhtes oma varaasjad selgeks rääkida.

Taskuhäälingus kuuled ka sellest, kuidas läbi elukaare oleks kõige mõistlikum oma finantsasjad planeerida.

Head kuulamist!

Saatejuht: Helen Serka-Sanchez