Foto: Vida Press
Raha
18. veebruar 2022, 22:30

Positiivse krediidiregistriga laenamine mõistlikumaks (1)

Finantsinspektsiooni positiivse krediidiregistri veebiseminaril selgitasid eksperdid, kuidas plaanitav register aitab laenuturgu paremaks muuta.

FinanceEstonia juhatuse liikme Andrus Alberi sõnul on positiivne krediidiregister Euroopas väga levinud. „Positiivne krediidiregister piirab ülelaenamist, vähendab pettuseid, muudab laenud soodsamaks, lihtsustab võrreldavate laenupakkumiste võtmist, vähendab eraelu puutumatuse riivet ning võimaldab kergemini kutsuda korrale vastutustundetuid laenuandjaid,“ loetles Alber. „Registri loomiseks vajalikud kulud on erasektor valmis ise kandma. Vajalik järelevalve ja turvalise teenuse osutamine oleks aga mõistlik tagada registripidajalt nõutava tegevusloaga,“ lisas ta.

„Inimesed võtavad vanade võlgade katteks uue laenu peale, teinekord laenatakse ka igapäevaste kulude katmiseks. See võib ajutiselt olla lahendus, kuid pikemas plaanis on oht sattuda võlakeerisesse ja muutuda püsivalt maksejõuetuks. Positiivne krediidiregister aitab kaasa sellele, et laenu saavad vaid isikud, kes on suutelised  laenu tagasi maksma,“ märkis võlanõustaja Heete Simm. Ta lisas, et register võiks vähendada ka netikelmide võimalusi inimestelt välja petetud isikuandmetega nende nimel kiirlaene võtta.    

Rahandusministeeriumi finantsteenuste poliitika osakonnajuhataja asetäitja Thomas Auväärti sõnul on ministeeriumil registri eelnõu esialgne kavand suures osas valmis, samas on vaja mitmed nüansid veel läbi arutada. „Loodame, et saame registri eelnõu kavandi käesoleva aasta esimeses pooles avalikustada,“ lisas Auväärt.