Foto: Tiit Blaat / Ekspress Meedia
Raha
21. jaanuar 2022, 22:30

Euroopa ootab jõulist majanduskasvu  (5)

Majanduskasv peaks püsima järgmise kolme aasta jooksul jõuline hoolimata sellest, et lähiajal pärsivad seda mõned ebasoodsad tegurid. Koroonaviirusesse nakatumise järsk kasv mitmes euroala riigis on kaasa toonud piirangute taaskehtestamise ja suurema ebakindluse. 

Reaalse SKP näitaja peaks oma kriisieelse taseme ületama 2022. aasta esimeses kvartalis. Majanduskasv peaks alates 2022. aasta keskpaigast elavnema. Majanduskasvu peamiseks tõukejõuks jääb eratarbimine, mida soodustavad reaalse kasutatava tulu oodatav kasv, säästude mõningane vähenemine ja tugev tööturg. Töötuse määr peaks olema ettevaateperioodi lõpus madalam kui mis tahes ajal pärast euroala loomist 1999. aastal. 

Selle tulemusel ületab reaalse SKP näitaja 2022. aasta lõpuks 2021. aasta septembri ettevaates prognoositud taseme. Inflatsioon peaks olema kiire veel mõnda aega, kuid langema 2022. aasta lõpuks veidi alla 2% ning püsima 2023. ja 2024. aastal 1,8% tasemel. Hinnasurve on viimastel kuudel märkimisväärselt suurenenud. Inflatsioon jõudis eelduste kohaselt haripunkti 2021. aasta neljandas kvartalis ja peaks olema valdavalt ajutine, kajastades energiahindade järsku tõusu.

Allikas: Euroopa Keskpank