Foto: Envato Elements
Tööelu
24. jaanuar 2022, 07:00

Soovid palgatõusu? Tee kokkuvõte oma saavutustest ning läbirääkimistel ole enesekindel

„Inimesed kardavad palga küsimise juures kõige enam eitavat vastust. Kui aga läheneda ka eitavale vastusele kui arengule, on üsna tõenäoline, et sealt hargnev teekond viib hoopis paremate tulemusteni, kui esialgselt soovitud palgatõusu protsent,“ leiab Parim Sinust kogemusnõustaja Irene Annus.

Millal palka juurde küsida, on keeruline määratleda – suuresti sõltub see inimesest ja tema olukorrast. Küll aga loetleb Irene Annus sagedasemaid olukordi, mil tasuks palgatõus teemaks võtta: „Näiteks, kui töölepingus ei ole punkti, mis käsitleks palga ülevaatamist korra aastas või muu perioodi jooksul. Samuti, kui toimub arenguvestlus ning oled juhile esitlemiseks valmistanud info oma selle aasta kasvust ja väärtuse loomisest, kuid juht püüab seda konkreetset osa vältida. Kindlasti siis, kui kohustusi on lisandunud või liigutud ametiredelil kõrgemale positsioonile, kuid palgatingimused ei ole muutunud. Ka juhul, kui palka ei ole aastaid tõstetud või tead, et oled alamakstud. Palka tasub juurde küsida ka siis, kui endal on vajalikud teadmised ning ambitsioon pakkuda organisatsioonis vajalikku lisaväärtust.“

Küsi korraga suurem protsent palgalisa

Kui tegemist on töölepinguga, kuhu ei ole sisse kirjutatud korralist palga ülevaatust ning töötulemustega võrdlemist, oleneb raha juurde küsimine puhtalt inimese enda sisetundest – kui tihti ta on valmis selle vestluse juhiga ette võtma. „Siinkohal on oluline ka ära märkida, et isegi, kui korraline palkade ülevaatus on organisatsioonis kombeks, ei tähenda see automaatselt iga-aastast palgatõusu. Need detailid räägitakse individuaalselt läbi,“ rõhutab Annus.

Kui igal aastal sel teemal vestelda ei soovi, oleks töötaja jaoks rahulikum küsida korraga pisut suurem protsent palgatõusuks. Mõistagi peab see olema põhjendatud ja samuti tuleb end eelnevalt kurssi viia enda eriala või valdkonna palgatasemega. Vastavad kalkulaatorid leiab internetist.

Annus nendib, et teda teeb kurvaks tõsiasi, kui väike hulk inimesi üldse julgeb ise palgatõusu küsima minna. Samas need, kes küsivad, on tavaliselt hea ettevalmistuse teinud ning saavutavadki soovitud tulemuse.

Pane kirja õpitud tarkus ja võetud vastutus

Just hea ettevalmistus ongi palgaläbirääkimistele minnes ülimalt vajalik. „Kui tunned, et oled tehtava töö eest väärt suuremat tasu, on juba esimene samm tehtud. Sina ise tead kõige paremini, mis on just sinu tugevused ning mis on muutunud arengus ja organisatsioonile pakutavas väärtuses võrreldes sellega, kui sai viimati palgast räägitud,“ toob Annus välja. „Kui nüüd korraks palgale mitte mõelda, kaardista kõik, mis sulle enda töö ja organisatsiooni puhul meeldib, mille üle oled uhke ning too need punktid oma juhiga vesteldes esmalt välja. Olgu üks või mitu põhjust – ettevõtte juhil või osakonnajuhatajal on alati hea teadmiseks võtta, mis on tehtud hästi või kuulda midagi, mille peale ise ei oleks tulnud.“

Kirja tuleks panna ka enda areng ja väärtuspakkumine nii oma rolli kui laiemalt organisatsiooni vaates: tehtud ettepanekud või algatatud muudatused, mis on aidanud otseselt tulemusi parandada. Lisaks juurde õpitud tarkus (täiendkoolitused, sertifikaadid, haridusteekonna jätkamine), uute töötajate väljaõpetamine, klientide ja koostööpartnerite kiitused, tänukirjad (need võiks ühte faili kokku koguda), lisavastutuse võtmine jne. „Valmista ette ka näidete toomine ning vastused juhi täiendavateks küsimusteks,“ lisab kogemusnõustaja.

Töölt lahkumisega ähvardada ei tohiks

Palgaläbirääkimistel on võtmeteguriteks aga ausus, enesekindlus (mitte ülbus), faktide tasakaalukus ja siiras tänu. Kasuks tuleb ka rahulik hääletoon, aktiivne kuulamine ja kaasa mõtlemine. „Ükskõik, kui raske see vestlus meie jaoks ka pole, on oluline tuletada meelde neid kolme punkti: ma teen seda enesearengu pärast; tean, milles olen tugev ning mul on kaasas näited ja faktid. Vahet pole, missugune on tulemus – see on minu jaoks areng!“ seletab Annus.

Kindlasti ei tohi palka juurde küsides minna liigemotsionaalseks, ähvardada lahkumisega või tuua välja perega seotud suurenenud kulusid. „Nii mõnigi küsib siinkohal, miks ma ei või olla aus, kui see on tegelik põhjus. Iga tööandja soovib näha, kuidas palgatud inimesed ehk tööandja kõige väärtuslikum ressurss enda vastutusalas väärtust loovad ning loodava eest saabki küsida väärt töötasu. Inimese eraelu, pereplaneerimine ning isiklikud kulutused on meie enda kontrollida ja see tööandjasse ei puutu,“ osutab Annus.

Tööandjate kõige sagedasemad eitavad vastused palgatõusule – Irene Annus aitab olukordi lahendada!

„Meil ei ole hetkel raha.“

Oleneb, millise tooni ja kehahoiakuga see sõnum esitatakse. Kui tõesti on väljapoole näha, et firmal ei lähe hästi, saab juhiga kokku leppida, et kui õnnestub üheskoos ettevõte august välja kaevata, saaks pingutus ära märgitud palgatõusu näol – seda muidugi juhul, kui töö meeldib ja on soov jätkata.

Samuti on võimalik küsida näiteks üht vaba päeva nädalas, lühendatud reedet, lisapuhkepäeva või kiiremat arvutit.

„Eelarve on lukus, räägime aasta lõpus.”

Kui soovitud palgatõus ei ole nii kriitiline ja tegelikkuses töö meeldib, saab kohe kokku leppida, millal on sobiv aeg teema uuesti läbi käia. On selleks õige aeg juba oktoobris? Seda peaks otsene juht kõige paremini teadma. Kui nii, siis täna juhti info eest ning saada e-kirja teel koosolekukutse täpsustava meeldetuletusega, mis sai äsja kokku lepitud: „Tänan Teid aja ja olulise info eest. Saadan uue kohtumise oktoobrisse 2022, nagu täna sai kokku lepitud, et saaksime enne eelarve kinnitamist üle vaadata minu vastutuse ning selle raames ka palgatingimused.”

Kuna järgneva kohtumiseni on mitu kuud, ei pruugi kumbki osapool täpselt mäletada kokkuleppeid, seetõttu on oluline tähtsad punktid koheselt üle kinnitada ja kirja panna.

„Keegi ei saa nii palju.”

„Keegi“ on väga abstraktne näide. Ükskõik, kas tegemist on 100 või 7 töötajaga ettevõttega, ei või inimene teada, kas see tõesti nii on – missuguseid ülesandeid teised täidavad, mis oskusi või teadmisi lisaväärtusena pakuvad, mil moel on tööle tulles palgatingimused kokku lepitud ning kas ja kuidas on teised üldse palka juurde küsinud. Selle peale saab vaid öelda, et soovid rääkida enda vastutusest, pakutavast väärtusest ja tulevikuplaanidest organisatsioonis.

„Me mõtleme selle üle ja anname teada.”

Siinkohal saab taaskord tänada vestluse eest ning paluda konkreetsust. Kellelt täpselt võib vastust oodata ja millal? Kui soovitud päeva lõpuks lubatud vastust ei tule, saab seda viisakalt meelde tuletada. Kui sellelegi ei järgne konkreetsust, on võimalik, et senine tööandja ei taha palka tõsta. Sellest ebameeldivam pool on ükskõiksus ning sellises töökeskkonnas ei soovi endast lugupidav inimene nii ehk naa panustada. Tuult tiibadesse ja enda väärtust teades tasapisi uue töö, võimaluste ja väärilise töötasu jahile!