Foto: Aldo Luud
Nipid
14. jaanuar 2022, 08:31

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta jaanuarinumbris.

MIDA TEHA, KUHU MINNA? Toimekas jaanuar on kätte jõudnud!

Uue aasta esimene kuu sobib suurepäraselt viie põneva rakenduse alla laadimiseks, et muuta oma elu põnevamaks, lihtsamaks ja lustlikumaks. Saad ka teada, mis vahe ikkagi on investoril ja aktsionäril ning tutvustame üht toredat Instagrami kontot, mida kõik lapsevanemad võiksid jälgida.

Tee vahet!

Investor või aktsionär?

Investor soovib kasvatada oma vara ja teeninda kasumit sellega, et investeerib enda raha aktsiatesse, investeerimisfondidesse, võlakirjadesse, kinnisvarasse jm. Ka kunsti ja haridusse saab investeerida.

Aktsionär on füüsiline või juriidiline isik, kes omab ettevõtte aktsiaid. Kaudselt võib öelda, et aktsionärid moodustavad selle ettevõtte omanike ringi. Seega ettevõtte juhatus juhib äriühingut aktsionäride huve silmas pidades.

Aktsionärid on ettevõttest siiski juriidiliselt eraldiseisvad. Nad ei vastuta üldjuhul ettevõtte võlgade eest, küll aga aktsiaseltsile, teistele aktsionäridele või kolmandale isikule tekitatud kahju eest. Kui aktsiaselts läheb pankrotti, rahuldatakse aktsionäride nõuded viimasena.

Päevad lähevad pikemaks!

Alates taliharjapäevast, 14. jaanuarist hakkavad päevad taas pikemaks venima. Soomlased ja karjalased ütlevad, et sellel päeval pöörab karu teise külje ja hakkab teist käppa imema.

Tähtis roll on sel päeval päikesel – kui päike paistab kasvõi korra, on see hea enne. Muu hulgas toob päikeseline päev meestele tervist. Kui aga päev on pilves, tuleb jahe ja pilvine suvigi. Traditsioonidele truuks jäädes tuleks sel päeval keeta herne- või oasuppi.

Viis asjalikku äppi, mida praegu vajad

Geoguesser – äpp annab ette suvalise teeotsa või väikese linnakese keset kõrbe, et saaksid arvata ära, mis riigi, linna või asukohaga on tegu – väga põnev!

DailyArt – igal hommikul annab äpp sulle väikese doosi kunstiinfot. Kuigi äpp ise on ingliskeelne, on see varustatud nupuga, mis tõlgib teksti kiirelt eesti keelde.

Forest – see äpp tuletab sulle meelde, et hoiaksid vahepeal käed telefonist eemal. Iga 30 minuti jooksul „kasvab“ äpi abil virtuaalne puu, mis sureb, kui sa otsustad telefoni varem avada, et Facebooki minna või e-kirja lugeda.

Tody – väga põhjalik koristamise nimekirjadega varustatud rakendus. Märgi äppi ära kõik oma kodu ruumid ja ülesanded igas ruumis, mida seal on vaja teha, ning lisa ajavahemik, näiteks elutoa põrandalt tolmu pühkimine 1 × päevas, WC-valamu puhastamine 2 × nädalas, külmiku puhastamine 2 × aastas jne. Edasi saad nädala lõikes nimekirja, mis vajab kodus tähelepanu ja tegemist.

Mealime – kokkamise äpp pakub valiku retsepte, mis valmivad 30 minutiga ja koostab automaatselt poenimekirja. Plusspunktid käed-vabad-süsteemi eest, mis viib su järgmisele lehele, kui retsepti loed.

Instagrami konto, mida armastame

@muretulapsepõlv

Konto pere- ja lastekesksed postitused näitavad argielu lastega, lähtudes Montessori kasvatusmetoodikast. Oma avastusi, mis raamatuid lugeda, kuidas päevakava seada või mis mänge mängida, näitab kolme- ja üheksa-aastase lapse ema. Tema ausaid pingutamata postitusi vaadates saab selle kasvatusmeetodi praktikasse panek ja vaade rahulikule pereelule palju arusaadavamaks.

Tähtpäevad

6. jaanuar kolmekuningapäev

10. jaanuar kokkuhoiupäev

14. jaanuar taliharjapäev

15. jaanuar sõõrikute ja maasikajäätise päev

17. jaanuar tõnisepäev

21. jaanuar kallistamise päev

27. jaanuar šokolaadikoogipäev

Lipupäev

1. jaanuar − uusaasta

Päikesetõusud ja -loojangud

3. jaanuar 9:16 15:35

10. jaanuar 9:10 15:47

17. jaanuar 9:01 16:02

24. jaanuar 8:48 16:18

31. jaanuar 8:34 16:36

Kuufaasid

Noorkuu: 2. jaanuar

Poolkuu (esimene veerand): 9. jaanuar

Täiskuu: 18. jaanuar

Poolkuu (viimane veerand): 25. jaanuar