Sisuturundus
27. detsember 2021, 09:00

Pane tähele ja hoidu eksimustest: mis on peamised vead, mida alustavad investorid sageli teevad?

Investeerimine on muutunud aasta-aastalt eestlaste seas üha populaarsemaks tegevuseks säästmise kõrvalt. Kuigi investeerimine on suurepärane võimalus vaba raha kasvatamiseks, siis tihtilugu kipuvad värsked investorid saama seal esimese hooga ootamatuid ja kohati halbu üllatusi.

Üldjuhul on needsamad „üllatused” tingitud ka meie enda vigadest, millest tõepoolest mõni on paratamatu ja nendest õpitaksegi sageli alles eksimuste kaudu. Kuid mitte kõik. Milliste põhitõdede vastu ikkagi eksitakse?

Strateegia puudumine

On üpris tõenäoline, et koheselt peaga tulle jooksmine ei too inimesele oodatuid tulemusi. Sama põhimõte kehtib ka investeerimismaailmas – oluline on baasteadmised esmalt selgeks teha. 

Enne investeerima asumist tuleb otsustada, kui pikaks ajaks raha kasvama soovitakse panna. Vähekogenud investoril võib olla tihtipeale tahtmine näha juba vähese aja möödudes kasumit. Reaalsus on see, et lühiajalistele investeeringutega teenib jätkusuutlikult kasumit võrdlemisi väike osa investoritest, kuna see nõuab siiski spetsiifilisemaid teadmisi.

Sestap on mõistlik äsja investeerimismaailma sisenenud investoril alustada – vähemalt esialgu – pikaajalise investeerimisstrateegiaga. 

Ei hajutata portfelli

Kui sul on näiteks kindel plaan koguda endale 15 aastaga konkreetne summa (maja ostmine, pensionipõlveks valmistumine vms), siis on arukas endale kokku panna ka mitmekülgne ja hajutatud portfell.

Uued investorid kalduvad aga oma vara paigutama ühte kindlasse hetkel aktuaalsesse investeeringusse ning tegu see pole kuigivõrd tark samm. Mitmekülgse erinevate projektide vahel jaotuva portfelliga on investori riskid paremini hajutatud ning tootlus ei sõltu ainult ühest investeeringust.

Müümine esimese hinnalanguse korral

Algajate investorite seas on üsna tihti näha ka seda, et kui nende tehtud investeering on üleöö läinud kahjumisse, siis tekib kohe tahtmine see kiiremas korras maha müüa, et vähemasti mingigi osa enda esialgsest investeeringust tagasi saada. Ka siin ei tasu kiirustada, turu kõikumine on normaalne ja tuleb ette ka ajutisi kahjumeid.

Seetõttu ongi tark hajutada ning paigutada raha mitmesse erinevasse investeeringusse – kui üks investeering enam raha ei kasvata, siis samal ajal teised toovad kasumit.

Eksimustest mitteõppimine 

Alati tuleb meeles pidada, et iga investeeringuga kaasnevad riskid – mõnega väiksemad, mõnega suuremad. Negatiivse mõjuga vastulöögid on ses maailmas väga tavapärased, arvatavasti saab neid tunda ühel hetkel iga investor, olgu ta algaja või juba vilunud. 

Et vältida suuremaid eksimusi, mis annaksid tugeva löögi sinu finantsidele, on algajana alati arukas alustada enda raha paigutamist turvalistesse investeeringutesse. Seal ei tee sa suure tõenäosusega nii palju vigu kui mõnes riskantsemas investeeringus.  

Oluline on aga sealjuures kõik tehtud vead ja õppetunnid enda jaoks läbi analüüsida, nii saad olla kindlam, et tulevikus sama reha otsa ei astus. Need teadmised annavad kindluse, et kui risk kaotada on väiksem, julged järgmised teadmised ja kogemused märgatavalt tublimalt enda kasuks tööle rakendada. 

Näiteks Kreditex Ühisraha portaal pakub võimalust investeerida laenudesse (väike- ja kinnisvaralaenud), mis on tagatud 100% tagasiostugarantiiga ja hüpoteekidega. Sisuliselt tähendab see, et investori poolt tehtud investeeringud on alati kaitstud ning ta ei jää oma panustatud rahast kunagi ilma. See on kindlasti sobiv valik just algajale investorile, sa näed reaalselt oma raha kasvamist ja riskid on maandatud. Uuri väike- ja kinnisvaralaenudesse investeerimisest infot lisaks siit.

Kuidas alustada?

Kui sa ei tea veel täpselt, kuidas ja kus investeerimisega algust teha, siis loe lähemalt siit. Parim valik investeerimisteekonna alustamiseks on luua omale investorikonto Kreditex Ühisraha portaalis.

Tee see esimene samm! 

Edukat investeerimist!

Kreditex Ühisraha

www.kreditex.ee

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.