Nutitelefon

Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
11. detsember 2021, 19:49

SMSina leviv pahavara ähvardab ka eestlaste nutitelefone (17)

Eesti lähiriikides ringleb jõuliselt nutitelefoniviirus Flubot, mis suure tõenäosusega jõuab lähiajal Eestisse. Sõnumi teel leviv pahavara ähvardab peamiselt Android telefonide kasutajaid, sõltumata võrguoperaatorist.

Pahavara Flubot levib levib SMSina, vahendas „Aktuaalne kaamera“. Naaberriikides on sõnumite sisuks olnud näiteks postipaki teatis, multimeediasõnumi või kõneposti teade või mõni muu kiireloomuline põhjus, mille teada saamiseks tuleb avada sõnumis olev link.

Sõnumi saamine telefoni viirusega ei nakata. Lingile vajutamine ka pahavara telefoni ei too. Ohtlik on see, kui lingile minnes alustada rakenduse alla laadimist.

„Kõigepealt salvestab ta maha kõik, mis ta näeb ekraanil toimuvat. Mis tähendab ka kõik salasõnad, ligipääsuparoolid, kogu isikliku info. Kõik, mis telefoni sees on,“ seletas Elisa telekomiteenuste juht Mailiis Ploomann.

„Lisaks hakkab telefon väga kiiresti ja väga suurtes massides ise seda sama viirust levitama. See tähendab seda, et väga lühikese aja jooksul, minutite ja tundidega, suudab ta sinu telefonist välja saata sadu, kui mitte tuhandeid, sõnumeid, mis loomulikult jõuavad ka sinu telefoniarvele. Eriti, kui need lähevad teistesse riikidesse,“ rääkis Ploomann.

Kõige olulisem viis, kuidas vältida viirusega nakatumist, on mitte laadida telefoni tarkvara, mille kohta telefon annab teate, et tegemist pole ametliku rakendusega. Hetkel ähvardab Flubot Androidi kasutajaid, kuid kaval viirus üritab ka iPhone'ide omanikke püüda.

„iPhone'i puhul ei pakuta installeerimiseks tarkvara, vaid suunatakse kasutajalehele, kust üritatakse temalt andmeid kätte saada, näiteks salasõnu, paroole, finantsandmeid, aadresse,“ sõnas Telia Eesti küberturvalisuse valdkonna juht Aigar Käis.

Eestis veel ühtegi teadet viiruse siia jõudmisest ei ole. Võttes arvesse, kuivõrd laialdaselt see mujal maailmas, seejuures meie lähiriikides levinud on, võib arvata, et varsti jõuab see ka meile.

„See viirus levib väga kiiresti. Päevade jooksul räägime kasvust sadades ja tuhandetes. Teame, et naaberriikides piiratakse praegu juba üle miljoni sõnumi, mis on niimoodi üritanud liikvele minna,“ rääkis Ploomann.

Kui telefon on nakatunud, on võimalik lahendus viirusest vabanemiseks telefoni tehaseseadete taastamine. See aga tähendab, et telefonist kaob kõik, mis sinna talletatud: telefoninumbrid, fotod ja muud andmed. Et vältida telefonis olevate oluliste andmete kadu, peaks need enne varundama.