Foto: Envato Elements
Sisuturundus
27. detsember 2021, 17:34

Lühiajalised vs pikaajalised investeeringud: kumba peaksin eelistama?

Investeeringud jagunevad suures pildis kaheks: lühi- ja pikaajalised. Nende kahe mõistmine võib aidata uutel investoritel paremini oma investeerimisstrateegiaid paika panna ja kiiremini eesmärkideni jõuda. 

Lühiajaline investeering

Nagu nimi ütleb, on tegemist investeeringuga, mida hoiab investor lühemat perioodi – üldiselt vähem kui kolm aastat. Tavaliselt tehakse taolisi investeeringuid, kui soovitakse lühikese aja jooksul natuke lisatulu teenida. 

Kui investor otsustab lühiajalise investeerimise kasuks, võiks ta kaaluda enda raha paigutamist kohtadesse, millel on pigem madal tururisk. Need on näiteks: võlakirjad (tähtaeg alla aasta), hoiusertifikaadid, rahaturg (valuutade ost-müük). Kuna riskid on üldjuhul selliste investeeringute puhul madalamad, siis sellest tulenevalt on ka tootlus natuke väiksem.

Sestap ongi oluline valida lühiajalise eesmärgi täitmiseks turvalisem investeering, kuna on risk kaotada isegi algne summa.

Lühiajalised investeeringud on reeglina mõeldud mõnevõrra tagasihoidlikumate eesmärkide täitmiseks, mis on vaja saavutada mõne kuu või aastaga. Näiteks raha säästmine puhkusereisi, auto ostu või koduremondi tarbeks. 

Lühiajaline investeering sarnaneb säästmisega, kuid sellelt on võimalik lisaks algsele summale ka väikest tulu teenida. 

Pikaajaline investeering

Pikaajalised investeeringuid hoitakse tunduvalt kauem, 10 või rohkem aastat. See investeerimisstrateegia sobib tavaliselt neile, kes tahavad saavutada pikaajalisi finantseesmärke, näiteks kindlustada oma pensionipõlv.

Pikaajalise investeerimise korral on sul võimalus olla pisut agressiivsem investor kui lühiajalise puhul. See tähendab, et raha võib vabalt paigutada investeeringutesse, mis on suurema riski ning kõrgema tootlusega, sest turu kõikumine ei ole investori jaoks niivõrd tähtis.

Pikaajalise investeeringute puhul on oluline säilitada nii-öelda külma närvi. Kui sinu tehtud investeering peaks langema, ei tohiks kindlasti sattuda paanikasse ja koheselt müüma hakata. Turul toimub aeg-ajalt ikka nii suuremaid kui väiksemaid kõikumisi, mistõttu ei peaks sellele liialt tähelepanu pöörama. 

Üsnagi levinud pikaajaline investeering on näiteks raha paigutamine aktsiatesse ja aktsiafondidesse, samuti viimastel aastatel palju populaarsust kogunud krüptovaluuta. 

Võimalused Kreditex Ühisrahas

Kreditex Ühisraha investeerimisplatvorm pakub investoritele peamiselt turvalist lühiajaliste investeeringute võimalust kinnisvara- ja väikelaenudesse. Investeeringute kestvused võivad ulatuda ühest kuust kuni viie aastani ning on tavalisest lõhiajalisest investeeringutest kõrgema, keskmiselt 12-15%-lise tootlusega. 

Edukat investeerimist!

Kreditex Ühisraha

www.kreditex.ee

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.