Sel sügisel toimunud arvukate IPO'de ehk aktsiate esmamärkimiste tõttu on Tallinna börsi hakatud hellitavalt kutsuma IPOdroomiks.

Foto: Martin Ahven
Raha
12. detsember 2021, 10:40

Möll IPOdroomil: finantseksperdid annavad nõu, kuidas saada esmapakkumisel kätte soovitud aktsiad

Sel sügisel on olnud Tallinna börsil rekordarv aktsiate esmapakkumisi. Paraku kõik soovijad märgitud mahus siiski löögile ei saa. Soovitusi mida teha, et IPOlt tühjade pihkudega ei peaks lahkuma, jagavad tunnustatud investorid Jekaterina Tint, Kristjan Liivamägi ja Taavi Pertman.

Põhjuseid, miks inimesed nii aktiivselt aktsiaturul tegutsevad on investori ja investeerimiskoolitaja Jekaterina Tindi sõnul mitmeid. Esimese põhjusena toob ta välja selle, et kuna koroona ajal inimeste säästud kasvasid ning raha vabanes ka II sambast, siis on tekkinud finantsvõimalusi investeerimiseks. Teisalt on järjestikku toimunud mitmed IPOd saanud ka palju meediakajastust, mis on elevust veelgi suurendanud. „IPO järgne aktsiahindade kasv on ilmselt mitmetes inimestes tekitanud ootuse, et esmapakkumistesse investeerimisega ongi võimalik kiiresti rikkamaks saada. Kui turg muutub ahneks, tuleb hakata ettevaatlikuks,“ hoiatab investor ja lisab, et kui kasvab esmapakkumistes spekulatiivsete tehingute arv, võib see muuta aktsiahindade kõikumise jõulisemaks.

Edasi lugemiseks: