Kadri Mäsak

Foto: erakogu
Rahanutikus
11. detsember 2021, 18:00

RAHAGA SÕBRAKS | Kadri Mäsak: „Sellised reeglid ei arvesta inimese tegelike kulutuste ja võimekusega, vaid sunnivad kõiki samu ketse kandma!“

Interneti avarustest ja raamatutest leiab rahakasutuse kontrolli alla saamiseks erinevaid nn proportsionaalseid reegleid. Tihti turundatakse neid ka väga atraktiivses pakendis. Ma pole aga kindel, et ilus kommipaber kibedast kommist magusa teeb.

Säästmisest ja kulude kontrollist lugedes võib tihti kohata proportsionaalse kulutamise reeglit. Selle järgi jagatakse kulutused proportsionaalselt erinevateks protsentideks. Näiteks 70/20/10 tähendab, et 70% tuleks tuludest jätta erinevate igakuiste maksete ja kulude katteks, 20% soovitatakse säästa ja investeerida ning 10% mahus maksta tagasi laene või annetada. Leidub veel ka reegel 50/30/20 ehk 50% läheb igakuiste kulude katteks, 20% säästmiseks ja 30% kõigeks muuks. Isegi 80 ja 20% reegel on olemas. Selle järgi läheb 20% sissetulekust säästukontole ja ülejäänuga tuleb katta kõik vajalikud kulud ja kohustused.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99