Foto: Pexels
Raha
12. november 2021, 12:49

Septembris loodi Eestis rekordhulk uusi äriühinguid

Tänavu septembris asutati 2758 uut äriühingut, mis on Swedbanki andmetel viimase 20 aasta suurim kuine asutamiste arv. Kokku loodi tänavu kolmandas kvartalis 6990 äriühingut, millest 5958 olid osaühingud. Trendi jätkudes asutatakse tänavu rekordarv uusi ettevõtteid, selgub Äriregistri andmetest.

Populaarseimad valdkonnad, kus äsja asutatud ettevõtted tegutsevad, on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia sektor ja kutse-, teadus- ning tehnikategevus. Traditsiooniliselt on läbi aegade Eesti üks kõige populaarsemaid ettevõtete tegevusvaldkondi hulgi- ja jaekaubandus.

„Ettevõtlusega alustamine on seotud tegutsemistahte ja riskivalmidusega, eriti praegu, mil oleme samal ajal silmitsi nii tervishoiukriisi kui ka kiirelt kasvava majandusega. Huvitav on näha, et sellistes oludes on nii paljud julgenud astuda esimese sammu ja ettevõtte asutanud,“ ütleb Swedbanki äripanganduse juht Aira Nigul-Lepp.

Uute ettevõtete aktiivse asutamise üks põhjuseid on seotud ka üldise huvi kasvuga investeerimise vastu nii ettevõtete kui eraisikute hulgas ja pensionireformi järel investeeringute haldamiseks loodud ettevõtetega. Viimase aasta jooksul on Swedbanki statistika põhjal kasvanud ka ettevõtete huvi väärtpaberikontode avamise vastu.

Piirkondadest asutati Eestis enim ettevõtteid Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Füüsilisest isikust ettevõtjate asutamisel paistab Tallinna ja Tartu kõrval silma Narva.