SUURÜRITUS: Web Summiti tehnoloogiakonverents toimub igal aastal Portugali pealinnas Lissabonis.

Video: Evelin Kivimaa
Eesti uudised
4. november 2021, 13:39

2.11 ilmunud artiklit on täiendatud 4.11 kell 13.39.

VIDEO JA GALERII | ÜLE 42 000 OSALEJA JA 152 TONNI TOITU! Web Summit purustab rekordeid: patsiga IT-poiste kohtumisest võrsus maailma suurim idufirmade kogunemine (6)

Pulbitseva rahvasummaga suurüritused on võimalikud ka praegu, koroona kiuste! Portugali pealinn Lissabon tuksub 1.–4. novembril Web Summiti tähe all: rohkem kui 42 000 osalejaga tehnoloogiakonverents on nähtav kõikjal linnas. Kohal on üle 1500 idufirma, seega on tegemist maailma suurima ettevõtjate kogunemisega sellel aastal. Kuidas on selline hiigelüritus pandeemia tingimustes korraldatud?

Euroopa suurimal tehnoloogiakonverentsil Web Summit ( ingl. k – Veebi Tippkohtumine) on tihe ettekannete programm. Neljal päeval astub üles 748 kõnelejat, korraga paljudel lavadel neljas messipaviljonis ja hiigelsuures Altice Arena sisehallis, mis ainuüksi mahutab 20 000 inimest. Lisaks konverentsialale torkavad ürituse logod silma ja peibutavad osalejaid koos nendega pildistama linna peaväljakul, lennuväljal, vaateplatvormil jm silmatorkavatel kohtadel.

KÕIKJAL NÄHTAV: Õhtulehe ajakirjanik Evelin Kivimaa märkas Web Summiti logo muuhulgas Lissaboni kesklinna väljakul nimega Praça do Comércio. Foto: Liina Hallik

Üle 42 000 osaleja mahutamiseks on hiigelsuur lihtsalt kõik, paraku ka järjekorrad, et sisse pääseda. Koroonapandeemia tõttu tuleb sisenedes iga päev esitada Covid-tõend, mille QR-koodi skännib töötaja alati hoolikalt oma mobiiltelefoniga. Konverentsialast väljaspool asuvad kohad kiirtestimiseks. Näomaski tuleb kanda nii siseruumides kui välisel konverentsialal. Ainult esinejatel on võimalik need kõnelemise ajal eest võtta.

Loomulikult saab maskita olla ka süües. Korraldajate hinnangul pistavad osalejad ürituse ajal kinni umbes 152 tonni toitu.

Web Summitil osalejate toitmiseks on üles seatud rohkem kui 50 müügikohta, kust saab osta pea kõike, supist kuni smuutide ja Portugali veinide valikuni. Foto: Evelin Kivimaa

Konverentsipaiga lähedal seisab osalevate riikide lippude rivi, iga varda küljes infotahvel riigi kohta. Osalejaid on kohal 128 riigist. Nende seas leidub hulgaliselt Eesti firmade esindajaid, tarkvaraarendajatest kuni kommunikatsiooniekspertideni. Sealhulgas spetsialistid firmadest Quppy, Liigu, Helmes, Pipedrive, Veriff, samuti E-riigi Akadeemiast jne. Bolti asutaja ja tegevjuht Markus Villig kõneles 3. novembril, kuidas luua superäppi. 4. novembril räägib Villig koos teiste maailmakuulsate start-up'ide LaunchDarkly ja Rappi kaasloojatega sellest, kuidas luua miljardi dollari firmat.

Eesti on Web Summitil kenasti esindatud. Foto: Evelin Kivimaa

Web Summit on Euroopa suurim tehnoloogiakonverents, mida on korraldatud 2009. aastast saati. Esmalt toimus üritus Iirimaal Dublinis, ent 2016. aastast saati on seda peetud Portugali pealinnas Lissabonis. Konverents on keskendunud tulevikutehnoloogiatele, sh internetiga seotud teemadele. Siin tutvustavad ennast 1519 idufirmat – seega on tegemist maailma suurima ettevõtjate kogunemisega sellel aastal. Koostööpartnereid otsivad ka suured tegijad. Investoreid on kohal 872.

Tehnoloogiafirmad on neljas suures messipaviljonis välja pannud ennast tutvustavad boksid: lihtsatest laudadest kuni uhkete paviljonideni. Pulbitsevat rahvasumma jätkub kõikjale. Naiste osakaal osalejate seas on pisitasa kasvanud, alates 2016. aastast, kui loodi eraldi algatus Naised Tehnoloogias. Tänavu oli Web Summitil esmakordselt kohal pisut rohkem naisi kui mehi – 50,5% osalejatest.

Tehnoloogiafirmad tutvustavad ennast messiboksides. Rahvast jätkub kõikjale. Foto: Evelin Kivimaa

Üritust kajastab muljetavaldav hulk ajakirjanikke, keda mullu oli kohal 2500 ringis. Tänavu on neid poole ürituse pealt veel vara kokku lugeda. Igal juhul on neid saabunud üle maailma, teiste seas Õhtulehe veebitoimetaja Evelin Kivimaa.

Nagu näha, on ka pandeemia ajal inimestel säilinud vajadus kohtuda ja rääkida päriselt. Hoolimata krõbedast hinnast on ürituse piletid selleks aastaks välja müüdud ning Web Summiti koduleht kutsub osalema tuleval aastal.

Altice Arena sisehall mahutab 20 000 pealtvaatajat. Foto: Evelin Kivimaa