Foto: Pexels
Raha
2. november 2021, 06:00

7 soovitust, kuidas oma raha petturite eest kaitsta

Petturid on väga aktiivsed ja otsivad pidevalt uusi võimalusi, kuidas inimesi ära kasutada ja neilt raha välja petta. Selleks, et kelmide ohvriks mitte sattuda, saab igaüks ise palju ära teha, kirjutab LHV oma blogis.

Liimiidid on sinu kaitseks
Vaata üle oma kaartide ja ülekannete limiidid ja hoia need nii väikesed kui võimalik. Nii ei saa sinu kontolt suured summad edasi liikuda. Vajadusel saad aga limiite muuta igal hetkel mobiiliäpis ja internetipangas.

Sääste tasub hoida eraldi kontol
Soovitame kogutud raha hoida igapäevastest arveldustest eraldi. Selleks peaksid avama eraldi konto ning tegema kõik igapäevased maksed ühelt kontolt ja hoidma sääste teisel kontol. Sellele kontole, kus sääste hoiad, ära telli pangakaarti.

Pank ei saada sulle SMS-iga linke
Kui saad näiliselt panga nimel SMS-i, mis sisaldab ka veebilinki, siis on suure tõenäosusega tegu pettusega. Ära kliki mitte mingil juhul nendele linkidele!

Pank ei küsi sinu PIN-koode ega kaardinumbrit
Pangal ei ole põhjust küsida telefoni või e-posti teel sinu pangakaardi numbrit või CVV koodi, kasutajatunnuseid, salasõnu ega paluda sul sisestada PIN-koode. Kui sedasi peaks juhtuma, on ilmselt tegu pettusega.

Kahtlaselt teistsugune internetipank või mobiiliäpp
Kui märkad kummalist panga veebilehte või äpi kuva, siis jäta kohe toiming pooleli ning teavita sellest LHV-d. Pank kontrollib üle, kas tegemist võib olla petulehega. Õigele veebilehele viitab korrektne aadress, toimivate linkidega ja korrektne lehekülg ning veebilehitseja aadressireal olev väike roheline tabaluku sümbol.

Lisa mobiiltelefonile ekraanilukk
Selleks, et saaksid kasutada nii panga mobiiliäppi kui ka teisi tähtsaid rakendusi mugavalt ja turvaliselt, kaitse oma telefoni ekraanilukuga.

PIN2 on sinu digitaalne allkiri
PIN2-kood on võrdne tavalise paberile kirjutatud allkirjaga. Jälgi hoolikalt, kuhu seda sisestad, kuna PIN2-ga allkirjastatakse üksnes lepinguid. Internetipanka sisenemiseks pangad PIN2-koodi ei küsi.