Foto: Robin Roots
Tehnika
22. oktoober 2021, 13:04

Auto korda! Sõiduk vajab sügis-talvel erilist hoolt

Nüüd on õige aeg hakata mõtlema auto ettevalmistamisele sügis-talviseks perioodiks. Muidu seisad hiljem silmitsi probleemidega, mille tagajärgedega tegelemine võib kujuneda üsna kulukaks.

„Põhiline viga sügis-talvisel perioodil on auto ebaregulaarne pesemine. Inimestele ei tundu pidevalt uuesti määrduva auto puhastamine otstarbekas, kuid tegelikult tuleb teedele puistatud kemikaalid regulaarselt maha pesta, et vältida hilisemaid probleeme roostega autokerel. Korrosiooni puhul on kindlasti mõistlikum seda ennetada, kui kulukate tagajärgedega tegeleda. Kuna rooste eemaldamine autodetailist on suhteliselt võimatu, tuleb selle tõttu sageli välja vahetada terve detail, mis võib halvematel juhtudel ulatuda mitme tuhande euroni,“ selgitas Sakste Auto autoteeninduse juhatuse liige Veiko Haabu.   

Sageli on inimestel kujunenud arusaam, et pigi koguneb autokerele eelkõige suvel ning siis on ka pigipesu vajalikum. See aga ei vasta tõele. „Väga levinud eksiarvamus on see, et pigipesu on vajalik suvel, kuna siis ju pigi sulab. Tegelikult on hoopis vastupidi – teedele puistatud kemikaalide ning autode naastrehvide koosmõjul satub talvel autokerele pigi tunduvalt rohkem,“ ütles Haabu. Ta lisas, et pigi eemaldamine on tähtis ka seetõttu, et kojameestele või esiklaasile sattudes võib see põhjustada niigi kehvades sõidutingimustes halba nähtavust. Seega soovitab ta kindlasti pimedale talvele vastu minnes üle kontrollida ka auto kojamehed.  

Circle K autopesu kategooriajuhi Jan Osa sõnul sõltub sõiduki pesemise tihedus sellest, kui tihti ja millistel teedel sõidetakse ning kus autot pargitakse. „Talvisel perioodil tuleb sõidukit pesta regulaarselt vähemalt 1-2 korda kuus, tagamaks autole vajaliku kaitsekihi. Samuti on oluline, et kasutatakse hooajale vastavaid puhastusvahendeid. Eesti kliimast tulenevalt on Circle K automaatpesulates vastavalt hooajale kasutusel erinevad autopesurežiimid ja -kemikaalid, et tagada pesu kvaliteet ning mustuse täielik eemaldamine.  Näiteks on Circle K talvine pesuprogramm spetsiaalselt seadistatud soolade ja muu tänavalt tulnud mustuse eemaldamisele,“ ütles Osa.  

Pesueelseks leotuseks vali õige vahend  

Raskema mustuse eemaldamiseks soovitab Osa kasutada ka õiget leotusvahendit, mis on üks suurimaid riskikohti isepesijate puhul. „Kuna liiga kontsentreeritud leotusvahendite kasutamisega võib auto värvikatet ja muid keredetaile jäädavalt kahjustada, siis on alati kindlam kasutada täpselt seadistatud pesutsükliga automaatpesulaid või lasta auto pesta asjatundjate juures,“ sõnas Osa.   

Pärast mustuse eemaldamist on mõistlik auto ka vahatada, et see kauem puhas püsiks. Nii ongi üheks parimaks abimeheks auto ettevalmistamisel sügis-talviseks perioodiks vahatamine, kuna vahatatud autokerele ladestub mustus oluliselt raskemini. Kui autokere kahjustav sool on korralikult maha pestud, on soovituslik autopesu vahaga lõpetada, kuna see muudab sõiduki kere rohkem vett- ja mustusthülgavaks.  

Sool kahjustab autosalongi 

Selleks, et miinuskraadid endaga ebameeldivaid üllatusi ei tooks, tuleb mõelda ka teistele autodetailidele. Nii nagu sool teeb liiga autokerele, kujutab see endast ohtu ka auto salongis. Paljudel autodel asub põhjamati all või servas erinevaid juhtmooduleid ja juhtmeühendusi, mis võivad soolase veega kokkupuutel viga saada. Seetõttu tuleks märjal ja lumisel ajal eelistada tekstiilimattide asemel kummimatte, et vähendada talvejalanõudega autosse kanduva soola ja vee kahjustusi.