Foto: Pexels
Raha
20. oktoober 2021, 13:48

10 näpunäidet, kuidas börsil reeglite järgi kaubelda

Börs on reguleeritud turg, mis tähendab, et kogu tegevus börsil on üheselt reeglitega paika pandud. Algajal investoril on seepärast oluline teada, mida oma väärtpaberitega võib ja mida ei või teha, et vältida reeglite rikkumist ja järelevalve tähelepanu alla sattumist.

1. Tee endale mängureeglid selgeks

Aktsiaturul toimetamine käib kindlate reeglite järgi. Selleks, et end mitte leida ebameeldivast olukorrast, tuleks need endale enne selgeks teha. Lisaks börsireeglitele tasub tutvuda ka turukuritarvituste vältimise regulatsiooniga.

2. Siseinfo pealt tehingute tegemine on keelatud

Piisavalt täpse, kuid veel avaldamata info põhjal tehingute tegemine on keelatud. Seetõttu on ka näiteks börsiettevõtete juhtidel võimalik tehinguid teha üsna kitsas ajaaknas pärast majandustulemuste avalikustamist.

3. Teisele isikule margin calli (ehk tagatise realiseerimise vajaduse) tekitamine ei ole lubatud

Eesti kohtupraktikast on läbi käinud juhtumid, kus hinda alla surudes prooviti panna teist isikut oma positsioone vähendama.

4. Margin calli vältimine läbi hinna tõstmise pole lubatud

Samuti ei ole aktsepteeritud turuhinna mõjutamine mille eesmärgiks on margin calli vältimine.

5. Iseendaga tehingute tegemist võidakse näha turumanipulatsioonina

Kui tehingu käigus väärtpaberite tegelik omanik ei muutu ja proovitakse teisi turuosalisi väärtpaberite nõudluse ja pakkumise osas eksitada, siis võib järelevalve seda näha katsena turgu manipuleerida.

6. Mõtle, kelle huve teenivad tasuta vihjed sotsiaalmeedias

Tasuta aktsiavihjete järgimisel tasub alati mõelda, mis võivad olla postitaja motiivid ja kas ta ei soovi  sellest kuidagi ise kasu saada?

7. Ole valmis selgitama oma korralduste ja tehingute majanduslikku sisu järelevalveasutustele

Karistus Finantsinspektsiooni või kohtu poolt on enamasti viimane ja kõige enam välja paistev osa rikkumisest. Järelevalveasutus võib selgitusi küsida juba varem, kui tehingud või orderid vastavad kahtlase tehingu tunnustele.

8. Börsile pole mõtet esitada tehingukorraldusi, mida sul tegelikult pole plaanis lasta täita

Korralduse tühistamist vahetult enne selle täitmist võidakse näha soovina teisi turuosalisi eksitada.

9. Aktsiamängus parema tulemuse saamiseks näilikke korralduste edastamine saab karistatud

Turumanipulatsiooni eesmärk võib olla ka näiteks aktsiamängus parema tulemuse saamine ja selleks pole tarvis ühtegi tehingut teha. Piisab vaid kui esitada näilikke korraldusi nagu tehti portfelliga „Funky Dinosaur“ Börsihai 2008 mängus.

10. Arvesta, et „suur vend“ jälgib sinu ordereid ja tehinguid

Maaklerfirmad ja börsid peavad turukuritarvituste tõkestamise määruse kohaselt kehtestama kahtlaste tehingute tuvastamiseks ja nendest järelevalvele teatamiseks tõhusa korra, tõhusad süsteemid ja protseduurid, ning neid töös hoidma. Seega ei tasu loota, et info kahtlasest tehingust ei jõua järelevalveni.