Foto: Freepik
Matk
7. oktoober 2021, 09:30

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta oktoobrinumbris

Ära kurvasta, et suvi on läbi. Siin on sulle 10 head põhjust, miks sügist nautida

Jõudsal sammul on aastaring juba sügisesse jõudnud. Looduses toimub nüüd palju muudatusi, kuid ka meie endi elud saavad justkui uue hingamise. Nii on palju põhjuseid, miks sügisest viimast võtta ja seda täiega nautida.

1. See on parim aeg telgimatkaks

Sügisel on tõeliselt mõnus looduses matkata. Õhus on tunda kerget külma, samas päike veel soojendab, langevad kollased lehed tekitavad eriti romantilise tunde. Rääkimata soojendava lõkke ääres matkatoidu ja tähistaevasse vaatamise nautimisest. Sügisel pole enam ka tüütuid parme, sääski ega puuke, keda pidevalt peletama peaks.

Hea mõte! Kui sa päris telgimatkale minna ei taha, proovi rabas päevast räätsamatka. Leiad kindlasti ka mõne pohla või jõhvika suhu pistmiseks. Pärast esimest külma maitsevad need palju magusamalt.

2. Näeb rändlinde lendamas uute pesitsuspaikade poole

Oktoobris on lindude sügisese rände tippaeg – seega tasub igal linnuhuvilisel binokkel läheduses hoida. Nüüd näeb Eestist läbi lendamas ka mitmeid rändlinde, keda muidu siin ei kohta.

Kas juba teadsid? Lisaks Matsalu looduspargile on linde tore vaadelda Põõsaspea neemel Nõva kandis ja Sõrve poolsaare tipus. Sisemaal tuleks silmad lahti hoida luhtadel, Peipsil ja Võrtsjärvel.

3. Võid vabalt unustada kehakarvade eemaldamise

Pane heaga kõrvale pintsetid, raseerija ja vaharibad, sest napp suvegarderoob ootab kapis järgmist aastat. Kampsuni ja teksadega pole vaja muretseda, et liigne karvakasv eri kehapiirkondades liigselt silma jääks.

Kasulik teada! Raseerimispaus on nahale hea, sest laseb nahal taastuda väikestest marrastustest ja ärritusest, mida tekitab žiletiga mööda nahka tõmbamine. Samuti on karvakestel oluline roll kehatemperatuuri reguleerimisel. Püsti seisvad karvad aitavad keha jahutada ja mööda nahka lamanduvad sooja hoida.

4. Muruniiduki saab talvepuhkusele saata

Enne suuremaid külmi tuleks siiski teha paar niitmiskorda, et rohulibled poleks liiga pikad. Muidu need lamanduvad lume all ja vohama pääseb hallitus. Muru võiks jääda enne külmi 5−8 cm kõrguseks. Samas liiga lühike muru pole ka hea, sest nii võivad murutaimede juured saada külmakahjustuse.

Tuleb kasuks! Sügisel tuleks muru ka õhutada ja muru sees tühjadesse kohtadesse taas muruseemet külvata. Kui rohi on veel oktoobris ilus roheline, võid seda ka väetada.

5. Eriti hästi maitsevad ahjuroad ja küpsetised

Jahedamate ilmadega on mõnus kostitada end maitsevate ahjuroogade, pirukate ja kookidega. Eriti sellepärast, et kõik köögi- ja puuviljad on praegu värsked ning eriti vitamiinirikkad. Eks meiegi vajame enne algavat talvehooaega karu moodi veidi kosutust ja rammu.

Pane tähele! Kuigi sügisõhtud on juba pikad ja pimedad, ära unusta ennast näksidega teleka ette lösutama. Kalorirohked näksid ja vähene liikumine võivad tulemuseks anda kosunud keskkoha.

6. Saab juua värsket õunamahla

See kuldne nektar, mis voolab äsja pressitud õuntest, on luksuslikult hea. Kui vähegi saad, varu endale sügavkülma mõni pakk kuumutamata õunamahla, mida talvekuudel nautida.

Hea teada! Värske õunamahl sisaldab tervisele kasulikke antioksüdante, mis toetavad immuunsüsteemi ja südametervist. Lahjendatud õunamahl aitab ka kerge vedelikupuuduse korral. Seda võib pakkuda lastele, kellel on olnud kõhugripp ning kes on oksendamise ja kõhulahtisuse tõttu kaotanud organismist palju vedelikku.

7. Õhus on tunda erilist sügiselõhna

Lehtede langemise ajal õues liikudes tunned ainuomast sügiselõhna. See on segu lagunevate lehtede, niiske pinnase ja vihma hõngust.

Kas teadsid? Lõhna ei tunne me vaid läbi nina. Ka nägemisel, kuulmisel ja tunnetamisel on selle juures oma osa. Näiteks seostuvad sügisega ka mälupildid kargest õhust, krõbisevatest lehtedest ja siravast päikesest, mis koos lõhnaga loovad tunnetepildi sügisest.

8. Ideaalne aeg istutamiseks

Oktoobris on soodne võimalus istutada puid ja põõsaid, sest maa on parajalt niiske ja muld kohev ning kuum päike ei kimbuta aias uusi tulijaid. Enne talvekülmi juurdunud istikud hakkavad kohe kevadsoojade saabudes hästi kasvama.

Ole ettenägelik! Isegi kui sul pole plaanis sügisel midagi istutada, tee praegu peenrad valmis kevadeks. Nii on sul kiireks kevadhooajaks üks töö juba ära tehtud.

9. Parim aeg paarisuhteks ja armastuseks

Vastupidiselt arvamusele, et kevad on armumise aeg, luuakse tõsiseid suhteid tegelikult kõige enam hoopis sügisel. Nii nagu loomariigis toimub paaritumine sügisel, eostatakse ka inimperedes sel ajal kõige rohkem lapsi. Seda näitab kõrge sündide arv suvekuudel.

Ainest mõtisklemiseks: millal on sinu tutvuskonnas kõige enam sünnipäevi?

10. Uute alguste aeg

Sügisel tekib tunne, et kõik on uus – paljud tegemised saavad tõesti värskema hingamise. Olgu selleks algav koolitee, uus töökoht või huvitegevused. Muude alguste tuules on nüüd hea panna paika ka enda isiklikud värsked plaanid ja eesmärgid.

Ole teadlik! Paljusid kimbutab sügiseti melanhoolia ja ärevus. Seda seostatakse suvepuhkuse lõppemise, päevavalguse vähenemise ning uue päevakava ja kohustustega. Selle leevendamiseks käi rohkem õues, liigu aktiivselt ja naudi kõike head, mida sügisel sulle pakkuda on.