Aastatel 2021–2023 plaanib Enefit Green investeerida 600 miljonit eurot taastuvelektri tootmisesse.

Foto: Eesti Energia
Eesti uudised
23. september 2021, 11:21

Taastuvenergiaettevõtte Enefit Green aktsiad jõuavad börsile (4)

Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles 23. septembri pressikonverentsil, et Enefit Green alustas ettevalmistusi esmase aktsiate avaliku pakkumise (IPO) läbi viimiseks ja nende noteerimiseks Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas. IPO täpsem toimumisaeg selgub pärast ettevalmistustegevuste lõpule viimist.

Eesti Energia juhatuse esimees ja Enefit Greeni nõukogu esimees Hando Sutter märgib, et Eesti Energia on eesti rahvale kuuluv ettevõte, kuid Enefit Greeni IPO kaudu tekib kõigil soovijatel võimalus hakata ka otseselt tütarfirma omanikuks. „Enefit Greeni aktsiapakkumine on inimeste jaoks esmakordne võimalus investeerida ja saada ka otseselt osa rahvusliku energiafirma arengust. Taastuvenergia ettevõttesse investeerimine on igaühe jaoks võimalus anda oma panus keskkonnasõbralikumatele energiatootmise viisidele üleminemiseks ning kliimamuutuste pidurdamiseks,“ lausub Sutter.

Börsile jõudmise aega võib mõjutada maailmamajanduse ja aktsiaturgude olukord. Kärmas ütleb, et aktsiapakkumise käigus saadud raha toel plaanivad nad viia ellu ettevõtte kasvustrateegiat. „Uutesse tuule- ja päikeseparkidesse tehtavate investeeringute eesmärk on kasvatada taastuvelektri toodangut ja ettevõtte tulusid.  Näeme, et Enefit Greeni aktsia on eelkõige kasvupotentsiaaliga, kuid kavas on maksta ka dividende. Aktsiaid on kavas pakkuda nii rahvusvahelistele kutselistele investoritele kui kohalikele jaeinvestoritele, sealhulgas Eesti Energia kontserni oma töötajatele,“ lausub ta.

Pressikonverentsil sõnas Kärmas, et aastatel 2021–2023 planeeritakse investeerida 600 miljonit eurot taastuvelektri arendamisesse ja sellega tõsta tootlusvõimsust 2,3 korda.

Tänavu aprillis ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus, et plaanis on Enefit Greeni aktsiad börsile viia hiljemalt 2022. esimese poolaasta jooksul. Ettevõte läheks kuni 49% osalusega noteerimisega väärtpaberiturule.

Enefit Green on Eesti riigile kuuluva Eesti Energia kontserni tütarettevõte. See loodi 2016. aastal, et koondada kõik Eesti Energia taastuvenergia tootmisüksused ühte ettevõttesse. Enefit Greeni tootmisüksused asuvad Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas. Lisaks on neil arendusprojekt ka Soomes. Kokku on firmal 22 tuuleparki, 38 päikeseelektrijaama, neli koostootmisjaama, pelletitehas ja hüdroelektrijaam. 2020. aastal tootis ettevõte kokku 1,35 teravatt-tundi elektrit. Enefit Greeni tulud ulatusid 2020. aastal 162,7 miljoni euroni ja kulumieelne ärikasum oli 110,2 miljonit eurot.