TAVATULT UHKE: Kõige esinduslikum Lidli kauplus tuleb Narva kesklinna. Suvel tehtud pildil on maja juba enam-vähem valmis.Foto: Maria Kilk
Eesti uudised
10. september 2021, 21:15

Saksa poehiid Lidl ei avalda veel Eesti kaupluste avamise aega (14)

Juba mitu aastat Eestis toimetav Saksa kauplusekett Lidl keeldub järjekindlalt ütlemast, millal kollase sõõriga tähistatud odavpoed uksed avavad. Tosinast kavandatud kauplusehoonest on ettevõtte teatel enamik juba valmis ja pooled on saanud isegi kasutusloa.

Lidlil ongi kombeks salatseda. Sellest annab tunnistust ka see, et ühegi kaupluse ehitusplatsi juures pole mainitud Lidli nime. Suurtel plakatitel on kirjas ehitaja nimi ja et kerkib kaubandushoone, aga tellijat märgitud pole.

Raha on kõvasti

„Praegu on meil ehitusjärgus või valminud kaheksa kauplust erinevates Eesti linnades, kasutusloa neist on saanud kuus,“ ütleb Lidl Eesti pressiesindaja Katrin Seppel. „Kaupluste avamisaega on hetkel veel vara avaldada, kuid Lidl avab alati mitu kauplust korraga. Kui avamisaeg läheneb, anname sellest kindlasti avalikkusele teada.“ Suvel vastas Lidli esindaja täpselt sama Läti ajakirjandusele – neil ei olevat voli avaldada kaupluste avamise päeva.

Lidl ehitas mullu Tartus oma kulu ja kirjadega ümber Kalda tee ja Kaunase puiestee ristmiku, et tagada sujuv ligipääs oma kauplusele. Juurdepääs ei vii aga kuhugi, sest kuigi poemajas on valgus sees, siis uksed on kinni ja parkla on ümbritsetud taraga.

Sarnaselt Tartuga kulutas Lidl mitusada tuhat eurot Pärnus, kus kauplusele juurdepääsuks tuli ehitada terve jupp tänavat, mis suve alguses liikluseks avati.

Töötajad õpivad

„Lidl Eesti OÜs töötab praeguse seisuga üle 200 inimese,“ teatab Seppel. „Kõik töötajad, nii kontori- kui poepersonal teevad ettevalmistusi kaupluste avamiseks. Paljud töötajad viibivad väljaõppel, nii Eestis kui välismaal.“

Lidl kavandab avada Tallinnas seitse kauplust, Narvas kaks ning Tartus, Pärnus ja Jõhvis ühe poe. Selle aasta alguses valmis Riia Lidli logistikakeskus, mis hakkab kaupadega varustama nii Läti kui ka Eesti kauplusi.

Sarnaselt Eestiga ootab poehiiu starti Läti. Kui mullu anti Läti ajakirjandusele teada, et Lidl avab poed veel 2020. aasta jooksul, siis veidi aja pärast toodi ettekäändeks koroonapandeemia ning kauplused lubati avada siis, kui seda lubab epidemioloogiline olukord. Lätis on Lidl kindlas kõneviisis rääkinud vähemalt kümnest kauplusest, praegu on lõunanaabrite juures oodata vähemalt 14 kaupluse avamist.