Miniatuurne nukumööbel

Foto: Erakogu
Inimesed
15. september 2021, 12:42

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

Lapsepõlveunistus saab teoks! Naine teeb nunnut minimõõtu nukumööblit

Saades tütre emaks, meenus Helen Patsulale lapsepõlveunistus nukumajast koos tillukese mööbliga. Nii hakkaski puutööhuviline naine valmistama pisikesi mööbliesemeid, et tuua rõõmu oma lapsele. Tasapisi toimetades teeb Helen nukumööblit ka teistele huvilistele.

Ankeet

Nimi: Helen Patsula

Vanus: 30

Elukoht: Tartu

Helen Patsula koos tütrega Foto: Erakogu

Minu suurim unistus ... Minu kõige suurem unistus on olla õnnelik. Kuna minu jaoks on õnn peidus ilusates hetkedes, püüan neid võimalikult palju luua. Näiteks on nendeks minu lapse naer, päikesepaiste ja soe tuul, lillede ilu, elavad elamused. Samuti on õnn tegeleda asjadega, mis mulle meeldivad.

Eriti uhke olen … minu jaoks on sõnal „uhkus“ üleolev energia. Kindlasti ei sea ma oma saavutusi võrdlusesse teiste omadega. Pigem keskendun sellele, mis mind õnnelikuks teeb. Eriti õnnelik olen ma oma pisikese tütre üle. Usun, et lapsed tulevad siia ilma põhjusega ja kindlasti oma vanemaid õpetama. Tema tulek meie perre ja minu ellu on olnud puhas õnnistus. Ta on toonud nii palju rõõmu ja ilu.

Foto: Erakogu

Kuidas sai alguse Elus Kodu nukumööbel?

Elus Kodu sündis soojast tundest hinges, mis puges sinna, kui olin ise väike laps. Lapsena unistasin oma pisikesest nukumajast, mis on sisustatud imearmsa mööbliga. Aastaid peitus see unistus minu põues ja ootas oma õiget hetke. Tütre emaks saades avastasin ennast ühtäkki lapsepõlveunistustes

ja peagi valmisidki esimesed mööbliesemed tütre nukumajja. Kõige suuremaks inspiratsiooniks selle juures on olnud koos lapsega mängimine ja talle rõõmu valmistamine.

Kas oled ka varem käsitööga tegelenud?

Käsitööga tegelesin juba koolitüdrukuna ja osalesin siis ka mitmel käsitöövõistlusel. Mulle meeldib tähtpäevadel kingituseks midagi ise teha ja nii on valminud igasuguseid esemeid. Tagasiside on alati olnud hästi soe ja armas. Mitmeid kordi on küsitud, et miks ma oma käsitööd kunagi müüma ei ole hakanud. Nii otsustasingi, et just nukumööbel on see, millega sooviksin hakata tõsisemalt tegelema. Esimesed prototüübid tootmiseks valmisid aasta aega tagasi ja jõuludeks oli valmis esimene sari.

Kas tegemist on töö või hobiga?

Õnnelik inimene pidavat olema see, kellel hobi ja töö ühtivad. Tegemist on hobitööga! Rohkem siiski nagu hobiga.

Foto: Erakogu

Kust oled ideid ammutanud?

Ideid on sündinud mitme allika kooslusest. Ideepildikesi vaatan Pinterestist, jälgides mitmeid kodukujunduslehti. Soovin, et laps saaks mängida oma nukukodus nagu päris kodus, kus mööbel ja

kõik muu sisustus näeb tõetruu välja. Kuid siiski on tooteid, mis on piisavalt lapselikud, õrnad ja helged, just nagu pisikesed tüdrukud seda on.

Kui kaua ühe eseme tegemine aega võtab?

Toodete valmistamise aega on raske arvestada, kuna tööprotsessid on erinevad ja tooted väga erineva iseloomuga. Katsun töökäike nutikalt planeerida ja näiteks värvi kuivamise ajal saan tegeleda detailide väljalõikamisega. Eks keerukamad asjad võtavad kauem aega ja lihtsamad vähem.

Foto: Erakogu

Kust on pärit mööblitegemise oskus?

Oskused nukumööbli valmistamiseks olen saanud puhtalt kogemuste kaudu. Huvi puidu vastu on mul olnud juba keskkoolist saadik. Olen tegelenud hobi korras restaureerimisega, taastades maakodus erinevaid esemeid ning hiljem oma kodus väiksemaid kappe ja kummuteid.

Eelmisel suvel otsustasin, et senine töö ei ole see, millega tahan edasi tegeleda. Töötasin kaheksa tundi arvuti taga, kuid keha soovis liikuda ja käed tahtsid luua. Nii otsustasin, et nüüd on õige aeg teha midagi, mis on väga südamelähedane. Otsustasin minna edasi õppima, et saada põhjalikumaid teadmisi puiduvaldkonnast. Kuna olen loomult väga aktiivne ja tahan pidevalt tegutseda, võtsin asja kohe suurelt ette. Koolist maksimumi saamiseks valisin lisaerialaks väikeettevõtete turunduse. Mõlemad õpingud toetasid Elusa Kodu loomist ja tänu seatud eesmärkidele avasin aprillis oma veebipoe www.eluskodu.ee.

Foto: Erakogu

Milliseid materjale kasutad?

Mööbli valmistamiseks kasutan mitmeid puiduliike. Põhiliste mööbliesemete valmistamiseks on kasutatud eksootilist puitu.

Viimistlusel kasutan värve, mis ei ole toksilised, ei sisalda lenduvaid orgaanilisi ühendeid (VOC), ammooniumit ega formaldehüüdi. Värvid on pliivabad ja peaaegu lõhnatud.

Kust leiad mööbli tegemiseks aega?

Aeg on suurim väärtus, mis meile on antud, ja seda tuleb väärtustada. Kõige enam meeldib mulle toimetada vaiksetel õhtutundidel. Talvel on kindlasti kergem aega leida kui suvel, kuna ilus ilm meelitab pigem õue. Ajaplaneerimine on minu oskuste seas kõige nõrgem lüli ja see on miski, millega pean teadlikumalt tegelema. Samas on seni kõik kulgenud loomulikult ja sooviksin jätkata samasuguses tempos ning voolavuses.

Foto: Erakogu

Milliseid hobisid sul veel on?

See on selline huvitav küsimus, sest raske on liigitada tegevusi, mis ei ole hobid. Minu jaoks on hobid tegevused, millega tegelemine on puhas nauding ja rõõm. Kõik kodused toimingud pakuvad mulle rõõmu.

Väga naudin jalgrattasõitu nii maanteel kui ka metsaradadel. Lisaks meeldib mulle käsitööna (heegeldamine, õmblemine) erinevate sisustuselementide valmistamine. Sinna juurde veel mööbli restaureerimine ja lihtsamate puidust esemete valmistamine. Samuti potipõllundus ehk taimedega tegelemine oma väikesel õuealal. Loen ka palju psühholoogiateemalisi raamatuid.