Pisike kodukontor motiveerib mind ka vormis püsima, muidu ei mahu lihtsalt laua taha ära.

Foto: Erakogu
Inimesed
4. september 2021, 14:57

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

Nipiraamatu peatoimetaja Epp Reinmets: kuidas ma endale sauna kodukontori tegin

Nüüd juba üle aasta oleme kogu Nipiraamatu meeskonnaga töötanud kodukontoris (alguses paratamatult, hiljem juba harjumusest). Üks hetk hakkasid tööpäevad keset sagivat pereelu mulle aga üha rohkem pingeid tekitama. Niisiis tegin meie 70ruutmeetrises korteris esmapilgul midagi võimatut −ehitasin sinna privaatse kodukontori.

Kaua sa istud mürasummutavate kõrvaklappidega köögilaua taga koosolekul, üks laps kõrval suppi luristamas ja teine saksofonimängu harjutamas. Päris raske oli keskenduda. Ja kui tööpäev läbi, ei tahaks ju laualt iga kord kõike kokku pakkida, et järgmisel hommikul jälle laiali laotada. Mul oli võimalus kontorisse naasta, ent kodukontoris töötamise plussid kaalusid selle mõtte ikkagi üles − hoidsin kodus töötades kokku raha ja aega, mis kulus linna sõidule, ning tööpauside ajal sain teha kiirelt köögi korda või kamandada lapsed iPadi tagant raamatut lugema.

Niisiis, vajasin vaid pisikest kodukontoriruumi. Käisin terve korteri uuriva pilguga läbi ja sõelale jäid nurgake magamistoas, klaasitud rõdu ning WC ja duširuumiga ühenduses olev saun (mis meil oli küll kolikambri rollis). Kuna magamistuppa ei soovitata tööasju viia, sest see on ikka puhkamise koht, ja rõdu klaasseinad hoiavad küll tuulte eest, ent külm on seal ikka, langes otsus kasutamata saunaruumi kasuks.

Saun siis, kui teda veel kolikambrina kasutasin Foto: Erakogu

Asusingi kiirremonti tegema. Tassisin lavalauad välja, kerise ka, värvisin puidust seina- ja laelauad tütre toa remondist järele jäänud värvipõhjadega üle ning tellisin IKEAst kirjutuslaua, lambi ja riiuli. Riputasin seinale inspireerivaid pilte ja tsitaate, ladusin riiuli oma ajakirju täis ning tellisin ka roosa printeri. Jah, roosa! Sest kui sul on täiesti tavapäratu kodukontor, ei saa ju ka printer olla tavaline.

Ja kui oli tunne, et siia ruumi enam midagi rohkem ei mahu, pressisin vasakusse seina ka ühe raamaturiiuli. Sinna sai kõik Nipiraamatud, Käsitööd ja ka roosa printeri peale panna. Foto: Erakogu

Privaatsuse pärast ma muret tundma ei pea. Uks WC ja kontori vahel käib mõlemalt poolt lukus ning õhku on mul ka piisavalt − saunale ehitatakse ju teadupärast korralik sundventilatsioon. Ah jaa, leiliruumil on ju ka paksud spetsiaalse polsterdusega seinad, mis toimivad väga hästi ka mürasummutajana. Töötan nagu pommivarjendis − vaikuses ja rahus. Ainult valgusest on mul siiani olnud puudus. Ka töötervishoiuarst laitis mu kodukontori seetõttu maha − päevavalgus on iga töökoha juures ju väga oluline. Aga kuna mul oli juba vahva kontor valmis, ei saanud ka akna puudumine seal töötamisele takistuseks.

Tellisin kontori seinale spetsiaalse ruudukujulise valguspaneeli, mis tekitab sisse lülitades sellise valgustugevuse nagu kevadhommikune päikesetõus. Lülitan selle iga päev tunnikeseks sisse ja teen endale ühtlasi valgusteraapiat.

Muide, kontori ukseava alt paistev helendav valgus tekitab efekti, nagu oleksid sinna ufod maandunud. Jään hämmingus pere jaoks saladuslikuks ja ütlen, et nii ongi. Kui mina töötan, siis ideed kosmosest tulevadki suure heleda komeedina. Hihiii!

Ja selline vahva ta saigi! Minu pisike kodukontor, mis enne seisis kasutamata saunana. Foto: Erakogu

Loodan, et suutsin oma looga inspireerida ja innustada. Kui meil juba kord on sellised muutunud ajad, kohaneme! Ja teeme seda rõõmsal meelel.

Tean, et paljud võivad minu sauna kodukontoriks muutmist pidada häbematuks − saun on ju eestlaste jaoks püha koht! Aga meie oma elektrikerisega korterisauna kolme siin elatud aasta jooksul kasutama ei hakanudki. Käime iga nädal minu ema juures puuküttega saunas, mis asub meie kodust vaid viieminutilise autosõidu kaugusel.

Soovin sullegi leidlike lahendustega ja ikka positiivse tegutsemise rütmis saabunud sügist!

Epp Reinmets, Nipiraamatu peatoimetaja