Kas sina teed ka tööd kodukontoris?

Foto: Freepik
Uudised
9. september 2021, 10:04

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

Rahvas räägib: kuidas läheb elu kodukontoris?

Viimasel ajal on paljud saanud võimaluse töötada kontori asemel hoopis kodus. Vaata, mida Nipiraamatu Instagrami jälgijad arvavad kodukontoris töötamisest ja kuidas see neile sobib.

Kas su töö võimaldab kodukontoris töötamist?

Jah 65%

Ei 35%


Kui sageli teed kodus tööd?

Peaaegu alati 38%

Ligi poole tööajast 9%

Vähesed korrad 24%

Mitte kunagi 29%


Kui teed kodus tööd, siis kus on sinu töökoht?

Voodis või diivanil 16%

Köögi- või söögilaua taga 31%

Kirjutuslaua taga 48%

Rõdul või kasvuhoones 5%


Kus sa paremini keskenduda suudad?

Kodukontoris 40%

Tööl 60%


Mis sind kodukontoris kõige rohkem segab?

Mõtlen pidevalt, mida süüa 9%

Tolmurullid ja segadus 14%

Teised pereliikmed 43%

Tähelepanu hajumine 34%


Mis on sinu jaoks kodukontori plussid?

Peamiste plussidena toodi välja aega ja raha, mis muidu kuluks töö ja kodu vahet sõitmisele. Sama olulised on väikesed pausid, mille ajal saab pesta nõusid, panna pesu masinasse või kuivama, lilli kasta ja käia kiirelt koeraga jalutamas, seda linnas kontoris tööl olles kindlasti teha ei saa. Märgiti ära ka, et kodus töötades ei pea ennast meikima ega korralikult riidesse panema, „tööle minekuks“ piisab ka mugavatest dressidest. Kodukontoris tuntakse mõnu ka rahulikumatest hommikutest, valju häälega mõtlemisest, ise enda aja juhtimisest ning hiljem ärkamisest. Mõnel vastajal on vähenenud lausa kohvi joomine, mida muidu kolleegidega koos liigtarbiti.


Ja miinused?

Suurimaks miinuseks on teiste pereliikmete kohalolu ja nende tegemistest tingitud tähelepanu hajumine. Kui keegi koristab, mängib, süüa või juua soovib, on samal ajal keeruline tööülesannetele keskenduda. Samas kui oled juba töölainele saanud, võib ära ununeda vajalike pauside tegemine ja võid avastada alles hilisõhtul, et tööpäev peaks ammu läbi olema. Pikalt ainult kodukontoris olemine võib muutuda üksluiseks, pole enam mõtet end üles lüüa, kohvikusse või restorani sööma minna ega üldse väga palju liikuda − piisab pidžaamast, täis külmikust ja hommikusest hambapesust.

Kolleegide puudumisel kodus on nii miinus kui ka pluss – tööga seotud muresid ja rõõme ei saa silmast silma arutada, aga samas ei ole ka võimalust nendega pikalt kohvinurka jutustama ega aega viitma jääda.

Küsimustele vastas 194 Nipiraamatu Instagrami jälgijat.