Kangatrükk

Foto: Aile Nõupuu
Tarbija
13. august 2021, 13:00

Lugu ilmus ajakirja Käsitöö 2019. aasta oktoobri–novembrinumbris

UUESTI KOOLI: Haapsalu Kutsehariduskeskus ootab tekstiilierialale õppima!

Haapsalu seostub käsitööhuvilisele udupeenelt kootud sallide ja pitsidega, kuid sealses kutsehariduskeskuses saab ka muud näputööd õppida. Laia teemadevaliku ja kõrgelt tunnustatud õpetajate abiga annab kool tugeva aluspinna, millelt käsitöömaailmas edasi lennata.

Haapsalu Kutsehariduskeskuses hakati tekstiilieriala õpetama 2005. aastal. 15 aasta jooksul on õppekavadel olnud eri nimetused, kuid eesmärk on jäänud samaks: õpetada, innustada, inspireerida, toetada käsitööst huvitatuid ning aidata neil iseseisvalt käsitöölistena hakkama saada.

 Igaüks leiab oma tee

Vilistlaste tegevusalad on erinevad – kes toimetab oma käsitööfirmas, kes juhatab või juhendab kohalikus MTÜ-s, kes töötab põhikohaga muul ametialal, kuid teiseks sissetuleku allikaks on käsitöö. Paljud on läinud ka õpitud erialast kõrgharidust omandama, näiteks Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledžisse käsitöötehnoloogiat ja disaini või Tallinna Ülikooli käsitööõpetaja kutsepedagoogikat õppima.

KAUNID KUDUMID. Kleitide ja kampsunite kudumine on õppetöö tavapärane osa. Foto: Aile Nõupuu
PEENED PITSID. Lõputöödena valmib hulganisti klassikalisi rätte ja salle, kuid pitse kootakse ka kleitidesse, seelikutesse ja kodutekstiilidesse. Haapsalu pitse õpetab kuduma Siiri Reimann. Foto: Aile Nõupuu

Oodatud on igas vanuses õppur

Praegu on Haapsalu Kutsehariduskeskuse sessioonõppes võimalik õppida kõigil, kellel on omandatud vähemalt põhiharidus. Peaaegu igal aastal helistab enne sisseastumisi keegi kooli ja uurib ääri-veeri: „Ma olen üle 45-aastane, kas mina võin õppima tulla?“ Kooli esindajad kinnitavad siis kui ühest suust, et vanus ei ole nende koolis küll mingi takistus. Oluline on õppija tahe õppida ja lasta ennast õpetada. Tekstiilkäsitöö erialal toimub õppetöö üle nädala esmaspäevast kolmapäevani. Samas tuleb arvestada, et koolis toimub õppimise veepealne osa, suurem osa tööst tuleb teha õppesessioonide vahepeal kodus. Selline korraldus nõuab õpilastelt kõrget enesedistsipliini, sest peale töö, kodu ja pere on vaja oma ajagraafikusse mahutada ka koolitööd.

ÕPETAJATEKS ON KOGENUD MEISTRID. Silmuskudumiste kaunistamise õppepäev, mida juhendas Liina Laaneoja käsitööettevõttest Etnowerk. Foto: Aile Nõupuu
INSPIREERIV KESKKOND. Koolis ootavad loomingulisust toetavad klassiruumid. Foto: Aile Nõupuu

 Kõik leiavad sobiva käsitöötehnika

Õppima asujate käsitööoskuste tase on erinev, kuid see õpetajaid ei heiduta. On õpilasi, kelle puhul hoiavad õpetajad hinge kinni ja ütlevad: „Mida meil talle veel õpetada on?“ Aga õnneks on käsitöö puhul alati veel midagi õppida ja õpetada. Mõnel teisel aga tuleb õppimist alustada nullist, sest kooliaegne on ununenud või aitas vanaema põhikooli tööõpetuse tundides nõutava ära teha. Peale harjumuspärase heegeldamise, silmus- ja kangakudumise, tikkimise ja õmblemise õpetatakse Haapsalus ka kangatrükki, tekstiilide värvimist, kompositsiooni, värvusõpetust ja tootearendust.

KASULIK KOGEMUS. Peale tekstiikäsitöö saab Haapsalus õppid ka pehme mööbli taastamist. Foto: Aile Õunpuu
HEA OSKUS. Haapsalu Kutsehariduskeskuses saab õppida kangale trükkimist. Foto: Aile Õunpuu
PÕNEV VÄLJAKUTSE. Tekstiilkäsitöö hulka kuulub ka kanga kudumine. Foto: Aile Õunpuu

PANE TÄHELE!

Peale suvise vastuvõtu võtab Haapsalu Kutsehariduskeskus õppureid vastu kogu õppeaasta jooksul. Õppima asumiseks on vaja esitada isikut ja varasemaid õpinguid tõendavad dokumendid, foto endast ja avaldus. Küsimuste korral võta kooliga julgesti ühendust!

HEA TEADA! Haapsalu Kutsehariduskeskuse tekstiilkäsitöö erialal …

  • … õppimiseks on vajalik vähemalt põhiharidus,

  • … toimub õppetöö tsükliõppena ja kestab 2 aastat,

  • … õpitakse hulganisti konkreetseid käsitöövõtteid ning ühtlasi ettevõtluse aluseid, karjääri planeerimist ja Eesti rahvakultuuri ajalugu.

 Haapsalu Kutsehariduskeskuses saab põhihariduse nõudeta ja tsükliõppena omandada ka:

  • kangakuduja 3. taseme,

  • silmuskudumise 3. taseme.

KOGEMUS:

Kutseõpe on teadlik valik ja auasi!

Kaire Palm-Maala, Tallinna Ülikooli kutsepedagoogika üliõpilane:

Kaire Palm-Maala Foto: erakogu

„Haapsalu Kutsehariduskeskusesse tekstiilkäsitööd õppima astudes oli mul lihtsalt soov omandada traditsiooniliste käsitöötehnikate tegemise oskus. Mõttes mõlkus ka eneseteostus käsitöö valdkonnas, kuid väheste teadmiste tõttu oli mu ebakindlus suur. Koolist saadud teadmised ületasid mu ootused – omandasin uued praktilised käsitöövõtted, tutvusin sügavamalt Eesti rahvakultuuriga, omandasin digioskuseid ja – mis kõige olulisem – arendasin oma loovust. Õppimisel puudutas mind aga enim kutseidentiteedi kui sellise teadvustamine ja omandatud oskuste teadlik kasutamine karjääri planeerimisel. Nüüd on mul nii mõnigi eriala võimalik siduda käsitööga. Täiskasvanuna õppimine aitab tõsta pädevust mitmes valdkonnas.“

Foto: Haapsalu Kutsehariduskeskus

Loe Haapsalu Kutsehairiduskeskuse kohta ka siit!