Tallinna Lennujaam koroonaviiruse ajal.Foto: Erki Pärnaku
Reisimine
3. august 2021, 12:39

Esimesel poolaastal läbis Tallinna lennujaama 50% vähem reisijaid kui mullu samal ajal

2021. aastal esimesel poolaastal läbis Tallinna lennujaama ­­­­283 495 reisijat, mida oli 50% vähem võrreldes 2020. aasta sama perioodiga. Juulikuus tõusis reisijate arv rekordilise 158 349 reisijani, mis on suurim ühes kuus teenindatud reisijate arv alates eelmise aasta märtsist. Vaatamata koroonaviiruse jätkuvale negatiivsele mõjule teenis kontsern esimesel poolaastal 0,1 mln eurot puhaskasumit.

Kontserni esimese kuue kuu äritulud kokku olid 18,1 mln eurot, mida on 2,1 mln euro võrra vähem, kui eelmise aasta võrreldaval perioodil. „Koroonaeelse aja ehk 2020. aasta esimese kahe kuu head tulemused annavad selles võrdluses tunda. Vähenenud müügitulu peamiseks põhjuseks oli lennundustulude väiksem laekumine, mis on tingitud lennuliikluse oodatust aeglasemast taastumisest,“ rääkis AS-i Tallinna Lennujaam juhatuse esimees Riivo Tuvike.

Riivo Tuvikese sõnul on ettevõtte heaperemehelik majandamine jätkuvalt oluline ning nõuab ka kiiret reageerimist. „Suvekuud ning mõningane viirusolukorra paranemine on kaasa toonud nii lennuoperatsioonide kui ka reisijate arvu kasvu, mis omakorda on parandanud ettevõtte üldist majanduslikku olukorda. Lisaks oli suureks abiks ka töötukassa poolt pakutud töötasu jätkutoetus, mida meil oli võimalik kolmel kuul kasutada. Vaatamata prognoositust paremale suvele näeme, et aasta teine pool saab tulema keeruline ning kriisist taastumist prognoosime jätkuvalt aastatel 2024-2025,“ rääkis Tuvike.

Samas toonitab Tuvike, et vaatamata keerulisele ajale on oluline jätkata investeeringutega strateegiliselt olulistesse projektidesse. „Esimesel poolaastal tegime investeeringuid kogusummas 15,9 mln eurot. Meie jaoks on oluline jätkata töödega nii Tallinna lennujaama lennuliiklusalal kui ka pagasialal, kus uuendame pagasi sorteerimissüsteemi, lisaks sellele jätkuvad tööd ka Pärnu lennujaamas.“

Juulis läbis Tallinna lennujaama 158 349 reisijat, mis on suurim ühes kuus teenindatud reisijate arv alates koroonapandeemia algusest, ületades eelmise aasta juuli taset kaks korda.

 Juulis lisandusid otselennud Zürichisse Šveitsis ja Roomasse Itaalias. Kokku toimusid lennud 27 erineval regulaarliinil. Tellimuslendudest olid kõige populaarsemad Türgi, Bulgaaria ja Kreeka sihtkohad.

Juulis teenindati kokku ­­­­2662 lennuoperatsiooni, mis teeb keskmiselt 86 maandumist ja õhkutõusu päevas.

Seitsme kuu kokkuvõttes on lennujaama läbinud 441 844 reisijat ning toimunud 12 387 lennuoperatsiooni.