Foto: Freepik.com
Sisustus
9. august 2021, 06:13

See on lihtne! Muuda kodu nutikaks

Nutitelefon on tänapäeval igapäevane kaaslane ja seda mitte üksnes helistamiseks, vaid ka koduse elu haldamiseks ja mugavamaks muutmiseks.

Nutikas ehk tark kodu on automatiseeritud juhtimissüsteemiga, mis ühendab endas mitut tehnoloogiat, selgitab Kaup24 sisekujundusekspert Anna Ilmere. „See ei taga üksnes ohutust, vaid on ka energia­säästlik. Süsteem võimaldab juhtida valgustust, ruumide temperatuuri, ventilatsiooni, raadiot, televiisorit ja kodumasinaid, juba kaugelt hoolitseda lemmikloomade ja kodu turvalisuse eest,“ ütleb ta ja lisab, et pikas vaates ajendab paljusid meist nutikat kodu looma just aja, energia ja raha kokkuhoid.

Ilmere toob välja, et nutikodu kontseptsiooni puhul nimetatakse kõige sagedasemaks probleemiks just suurt kulu ja vajadust muuta juba olemasolevat infrastruktuuri. See aga on müüt. „Kuigi esialgu nõuab tark kodu rahalisi investeeringuid, siis pikas perspektiivis on just see viis raha säästa. Väga sageli katsetatakse juba ka väikestes ruumides nutikaid lahendusi, näiteks aiamajades. Nutikate lahenduste puhul on lihtne ruumist ruumi liikuda ja on täiesti vale öelda, et nende rakendamiseks on vaja lisakaableid või muid toiteallikaid.”

Traditsiooniliselt alustavad inimesed nutika kodu loomist hea internetiühenduse väljaehitamisega. Sellele järgneb nutikate seadmete, näiteks robottolmuimeja soetamine. Sel puhul soovitab sisekujundaja arvestada, et suurem osa mööblist peaks paiknema 10–15 cm maapinnast kõrgemal, et robot pääseks vabalt mööbli alla ja saaks muretult liikuda. Ja kui toas on vaipkate, ei tohiks see olla pikkade narmastega ega liiga kõrge. Mis puutub üldisse interjööri, siis tubasid võiks iseloomustada selge korraldus. Samuti võiks mööbel olla funktsionaalne, kergesti teisaldatav ja hooldatav. Näiteks ratastel mööblit saab vajadusel hõlpsasti ümber paigutada ning pikendatavad lauad, mida kasutada kord kohvi- , kord söögilauana, on samuti praktilised.

Tark magamistuba

Kas ka magamistoas võiks olla tarku lahendusi? Kuidas oleks hommikul kardinaid eest ära tõmmata, voodist lahkumata? Nutikas tehnoloogia võimaldab rulood ja kardinaid puldiga juhtida. Kardinate valimisel soovitatakse eelistada rullkassetiga mudeleid, mis ei võta palju ruumi ning kuhu ei kogune tolmu. Ka lampe ja lambipirne on võimalik kasutada häält ja andureid rakendades ning need lahendused pole sugugi kallid. See on samuti toimiv pikaajaline investeering, mis aja jooksul ennast kuhjaga ära tasub.

Mis puutub mööblisse, siis selleks, et tehnoloogilised lahendused sobiksid hästi üldisesse nutika kodu atmosfääri, soovitab Ilmere valida kas ristkülikukujulise või ovaalse pehme mööbli, viimistletud näiteks kroomitud detailidega. Voodi võiks olla samuti lihtsa ristküliku kujuline ning peidetud voodikastisüsteemiga.

Millist stiili eelistada?

Ilmere hinnangul pole kodu nutikaks muutmiseks vaja suurejoonelist remonti ega uute kaablite paigaldamist. Pealegi on seadmete paigaldamine tänapäeval nii lihtne, et vaja pole spetsialisti abi. Sama kehtib ka internetiühenduse kohta.

Foto: Freepik.com

Kui aga mõelda, milline stiil sobiks kõige paremini nutikasse kodusse, siis minimalism on see, mida tulevikku silmas pidades tasuks eelistada. „Selle väite paikapidavust kinnitavad paljud sisekujundajad. Pärast kiiret päeva soovib tänapäeva inimene lõõgastuda ja jõudu koguda avaras toas, kuhu pole kuhjatud asjatuid detaile. Interjööri loomisel on oluline tunda askeetliku ja funktsionaalse elu erinevust. Minimalism võimaldab luua mugava ja funktsionaalse interjööri, kus on vaid väike hulk kvaliteetseid esemeid. Püüdke kujutleda minimalismi ja tehnoloogiat kui ühte tervikut.”

Interjööri koloriit võiks põhineda kahel värvil, kolmas peaks olema aktsentvärv. Minimalistlikku stiili iseloomustavad tuhmid neutraalsed värvid. Kõige populaarsemad neist on valged, hallid ja mustad toonid. Aktsentvärvidena kasutatakse erksaid ja rikkalikke toone – punast, kollast, sinist. Materjalide osas tasub eelistada kõike looduslikku – poleeritud kivi, haruldast puitu, klaaspindu, lakitud lauda ja marmorit.

Vannitoas on oluline mööbli asukoht

Vannituppa võiks valida pesumasina, mis käivitaks pesu­tsükli automaatselt. Nutikaid pesumasinaid on võimalik ­mobiiltelefoni abil juhtida kõikjalt, olgu kontorist või kõrval­ruumist. Nutikat vannituba sisustades tuleb mõelda mööbli paigutusele, et olemasolevat interjööri ei oleks vaja muude lahenduste rakendamisel ümber kujundada. Kindlasti on oluline riiulite ja kappide kinnitamine seina külge nii, et mööbli jalad ei puutuks põrandale. Siis on mugav ise vannituba puhastada ja võib kindel olla, et ka robottolmuimeja saab seal vabalt liikuda.

Vannituppa valitakse enamasti samuti neutraalsed toonid – valge, hall, liivakarva – või kasutatakse puiduimitatsiooniga materjale. Mööbel võiks olla puidust või plastist, kuid geomeetrilise kujuga – sümmeetriline või asümmeetriline. Sõltuvalt eelarvest saab valida näiteks kivipinnaga kapid ja kivivannid, sest kivi on jätkusuutlik materjal ja näeb ka maitsekas välja. Kui vannitoas on ruumi üksnes duši jaoks, siis on hea valida vihmadušš, mida saab termostaatidega reguleerida. Ja loomulikult leedtuledega peeglid, mis on varustatud mugavate sensoritega.

Foto: Freepik.com

Köök – targa kodu kuninganna

„Valida võiks nutika külmkapi, mis on varustatud wifi-ühenduse, enesediagnostika, optimaalse režiimi tuvastamise ja muude sarnaste funktsioonidega,“ ütleb Ilmere. Kohvimasinaid on võimalik seadistada nii, et hommikul on värske kohv alati ootamas. Ka mitme kasuliku funktsiooniga – wifi-ühenduste, kaugjuhtimispuldi ja veetemperatuuri reguleerimise võimalusega – nutikad veekeetjad on samuti hindamatud abimehed igapäevases elus nii kodus kui tööl. 

Köögis tasub samuti eelistada lihtsaid, minimalistlikke lahendusi, nii et kõike poleks liiga palju. Värvitoone saab kombineerida oma maitse järgi ehk valgest või ühevärvilisest kuni kolmevärvilise kujunduseni, kus riiulitel paiknevad eri värvides kooslused. Kivi või tehiskivi on kergem hooldada ning need on ka jätkusuutlikumad. Visuaalsest kujundusest veelgi olulisem on mööbli paigutus – mida mugavam on ruumis viibida, liikuda ja toimetada, seda toredam on sellist interjööri omada.