NSO Group müüb autoritaarsetele valitsustele nuhkvara. Iisraeli eraettevõte on üks väheseid, kes suudab toota sellist luuretarkvara.

Foto: AFP/Scanpix
Maailm
19. juuli 2021, 12:24

Valitsused sihivad Iisraeli nuhkvaraga aktiviste ja ajakirjanikke (5)

Mitmed meediaväljaanded väidavad, et jälitustarkvaraga äritsev Iisraeli ettevõte NSO Group on müünud vastuolulist tarkvara autoritaarsetele valitsustele, kes on suunanud pahavara inimõiguslaste ja ajakirjanike seadmetesse. Hiljuti jõudis meediasse nimekiri umbes 50 000 lekkinud telefoninumbriga. Ehkki väited pole uued, selgus, et sihtmärke võib olla varem arvatust tunduvalt rohkem. Pole täpselt teada, kust nimekiri pärineb või kui palju telefone on tegelikult häkitud.

Pegasuse nime kandva nuhkvara kasutamisega seotud kurjakuulutavad väited levisid pühapäeval enam kui kümnes suures väljaandes üle kogu maailma, teatab BBC. Teadaolevalt nakatab Pegasus iPhone ja Android seadmeid, et operaatoritel avaneks võimalus pääseda ligi sõnumitele, meilidele ja fotodele. Samuti salvestada kõnesid ja aktiveerida salaja mikrofoni ning kaamerat.

NSO ise eitab kõikvõimalikku rikkumist. Ettevõte teatas avalduses, et nende tarkvara on mõeldud kasutamiseks kurjategijate ja terroristide vastu, ning seda saavad kasutada vaid nende riikide õiguskaitse- ja luureagentuurid, kes on inimõiguste kaitse suhtes positiivse mainega.

Ehkki täpselt pole teada, kui paljud inimesed võeti sihtmärgiks, oli neid kindlasti üle 1000 ja nad olid pärit umbes 50 erinevast riigist. Nende seas oli poliitikuid, riigipäid, aktiviste, ettevõtjaid jne. Nimekirjas oli ka üle 180 ajakirjaniku. Enamik sihtmärke koondus kümnesse riiki: Aserbaidžaani, Bahreini, Ungarisse, Indiasse, Kasahstani, Mehhikosse, Marokosse, Rwandasse, Saudi Araabiasse ja Araabia Ühendemiraatidesse. Kui väljaanded riikidelt aru pärisid, eitati Pegasuse kasutamist või järelevalvevolituste kuritarvitamist.

Seni on kohtuekspertiisi analüüsi toel kindlaks tehtud, et vähemalt 37 telefoni häkkimine õnnestus. Sihtmärkideks olid ka 2018. aastal mõrvatud Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi lähedased – näiteks tema kihlatu telefonile paigaldati nuhkvara vaid loetud päevad pärast Khashoggi julma mõrva ja tükeldamist. NSO aga kuulutas, et nende tehnoloogia pole koletu mõrvaga seotud. Samuti oli nimekirjas tapetud Mehhiko ajakirjaniku Cicilia Pineda Birto telefon, mis pärast mõrva müstilisel kombel kadus. Ilmselt saabub lähipäevil täpsem info, kes ikkagi „põhjaliku vaatluse“ alla võeti.

Enam kui kahe aasta eest selgus, et sõnumirakenduse WhatsApp turvaauk võimaldas paigaldada seadmetesse Iisraeli seiretarkvara. Küberrünnakute tõttu kaebas WhatsApp NSO 2019. aastal kohtusse.